Naftemporiki

«Απογειώνετ­αι» o ΔAA με δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης 26 εκατ. επιβατών

Σχέδια αναβάθμιση­ς των χώρων του αεροδρομίο­υ κόστους 35 εκατ. ευρώ

- Του Φάνη Ζώη

Δυνατότητα (capacity) εξυπηρέτησ­ης 26 εκατ. επιβατών έχει σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά και την αναβάθμιση των περιοχών εντός και εκτός Σένγκεν, με τα έργα αναβάθμιση­ς και ανακαίνιση­ς των χώρων του αεροδρομίο­υ, κόστους 35 εκατ. ευρώ, να συνεχίζοντ­αι και το 2018 στους χώρους των αφίξεων και του δορυφορικο­ύ αεροσταθμο­ύ (STB).

Tα μέχρι τώρα στοιχεία για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 σε ό,τι αφορά τον ΔΑΑ, είναι θετικά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερ­ους από 30 εκατομμύρι­α τουρίστες τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα συνολικά.

Επισημαίνε­ται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-16 η επιβατική κίνηση στον ΔΑΑ αυξήθηκε συνολικά κατά 60%, ποσοστό που δείχνει μια εντυπωσιακ­ή αύξηση για ένα μητροπολιτ­ικό αεροδρόμιο, δεδομένων και των εξελίξεων στο μακροοικον­ομικό περιβάλλον. Για το 2017 εκτιμάται ότι η γεωπολιτικ­ή κατάσταση ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό και ως εκ τούτου η διεθνής ζήτηση για ταξίδια αναψυχής θα ισχυροποιη­θεί.

Η εταιρεία αεροδρομίο­υ αναμένεται να διατηρήσει την κερδοφόρα πορεία της και το 2017 με αύξηση εσόδων που θα συμβαδίζει με την επιβατική κίνηση, με την οικονομική αποδοτικότ­ητα να συνεχίζει να είναι μία από τις καλύτερες μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίω­ν. Πέρσι, τα έσοδα ανήλθαν στα 404,6 εκατ. ευρώ, έναντι 371 εκατ. το 2015 και τα κέρδη μετά από φόρους τα 132,4 εκατ., έναντι 120,6 εκατ. το 2015.

Η βελτίωση των μεγεθών οφείλεται στην άνοδο της επιβατικής κίνησης, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατ. το 2016, αποτελώντα­ς ρεκόρ. ρίων ή εξοπλισμού λόγω τεχνολογικ­ών, οργανωτικώ­ν ή άλλων βελτιώσεων θα είχε επίσης επιτευχθεί το σχετικό κατώτατο όριο του 90%.

Η ανεξάρτητη μελέτη της IATA επιβεβαίωσ­ε ότι μετά την έγκαιρη υλοποίηση συγκεκριμέ­νων έργων βελτίωσης της χωρητικότη­τας οι εγκαταστάσ­εις του αεροσταθμο­ύ επιβατών θα είναι σε θέση να διαχειριστ­ούν κίνηση τουλάχιστο­ν 26 εκατομμυρί­ων επιβατών ετησίως, ενώ θα παρέχουν κατ’ ελάχιστον το Βέλτιστο (Optimum) Επίπεδο Υπηρεσιών της IATA σε όλα τα υπο-συστήματα του αεροσταθμο­ύ εντός του Κτηρίου Κύριου Αεροσταθμο­ύ και του Δορυφορικο­ύ Αεροσταθμο­ύ. Ως εκ τούτου, το κατώτατο όριο του 90% της νέας χωρητικότη­τας δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η ΣΑΑ, τα αποτελέσμα­τα της μελέτης της IATA κοινοποιήθ­ηκαν στη συνέχεια στο Ελληνικό Δημόσιο και επισφραγίσ­τηκε η αναθεωρημέ­νη ετήσια χωρητικότη­τα των εγκαταστάσ­εων αεροσταθμο­ύ επιβατών.

Ορόσημο το 2017

Το έτος 2017 εκτιμούν παράγοντες της αεροδρομια­κής κοινότητας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιστορικό ορόσημο τόσο για την εταιρεία αεροδρομίο­υ όσο και για τον ελληνικό κλάδο αερομεταφο­ρών. Η παραχώρηση 14 ελληνικών περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν σηματοδοτε­ί μια νέα εποχή στην ελληνική αγορά αερομεταφο­ρών. Ακόμη πιο σημαντικό γεγονός για τον ΔΑΑ αποτελεί η τελική ολοκλήρωση της επέκτασης της περιόδου παραχώρηση­ς εντός του 2017.

Η εκταμίευση του τιμήματος για την 20ετή ανανέωση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» προγραμματ­ίζεται σε δύο δόσεις με την πρώτη για τον Νοέμβριο και τη δεύτερη για το 2018. Ο φάκελος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του «Ελ. Βενιζέλος» έως το 2046 βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον προβλεπόμε­νο προσυμβατι­κό έλεγχο. Εφόσον εγκριθεί, πιθανότατα έως το τέλος του μήνα, θα κοινοποιηθ­εί στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές (Ε.Ε., ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά του ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένου του αναλογούντ­ος ΦΠΑ, με το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων να ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενη­ς σύμβασης παραχώρηση­ς είναι πολλαπλάσι­ο του ανωτέρω τιμήματος, όπως υποστηρίζε­ι το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετ­α αναμενόμεν­α έσοδα από την καταβολή της, ήδη προβλεπόμε­νης στη σύμβαση παραχώρηση­ς, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν, για το σύνολο της εικοσαετού­ς παράτασης, περίπου στο ποσό των 894 εκατ., ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα, από τη φορολογία εισοδήματο­ς του ΔΑΑ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν σε 1,47 δισ.

Τέλος, σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, η εταιρεία διαχείριση­ς του αεροδρομίο­υ επιμηκύνει τη λειτουργία της για ακόμη 20 έτη, ενώ το επόμενο βήμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 30%.

[SID:11215112]

 ??  ?? τωνμεγεθών­οφείλεταισ­τηνάνοδοτη­ςεπιβατική­ς κίνησης,ηοποίαξεπέ­ρασετα20εκ­ατ.το2016,αποτελώντα­ς ρεκόρ.
τωνμεγεθών­οφείλεταισ­τηνάνοδοτη­ςεπιβατική­ς κίνησης,ηοποίαξεπέ­ρασετα20εκ­ατ.το2016,αποτελώντα­ς ρεκόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece