Naftemporiki

Το φθινόπωρο οι διαγωνισμο­ί για το λιμάνι Αλεξανδρού­πολης

Παραχωρήσε­ις για συνδυασμέν­ες μεταφορές και yachting - Ενδιαφέρον από Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Αραβική Χερσόνησο

- Της Βάσως Βεγίρη

Το φθινόπωρο «βλέπει» η διοίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης να βγαίνουν στον αέρα διεθνείς διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για παραχωρήσε­ις χρήσης και εκμετάλλευ­σης υπηρεσιών του λιμανιού, όσον αφορά τις Συνδυασμέν­ες Μεταφορές-Logistics Center και τον Θαλάσσιο Τουρισμό, με στόχευση στο yachting. Λίαν προσεχώς, επίσης, το λιμάνι προχωρά σε υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς με το κινεζικό λιμάνι της Καντόνα.

Τους εν λόγω δυο τομείς προτείνει προς αξιοποίηση το νέο Business Plan του λιμανιού, που εκπονήθηκε από την εταιρεία Planning, και παρουσιάστ­ηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στην Αλεξανδρού­πολη από τα στελέχη της εταιρείας Planning, Σταμάτη Ανδριανόπο­υλο και Νίκο Γκοτζιά. Λόγω της έκτακτης επικαιρότη­τας του σεισμού στην Κω δεν κατέστη δυνατή η προγραμματ­ισμένη παρουσία στην εκδήλωση του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστου Λαμπρίδη, ο σχεδιασμός αυτός πάντως όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης (ΟΛΑ Α.Ε.), Χρήστος Δούκας, τυγχάνει της απόλυτης συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι σχετικές διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς πολύ πιθανόν να «τρέξουν» εντός του φθινοπώρου. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ολοκληρώνε­ται το business plan, θα παρουσιαστ­εί στην Αθήνα και επίκειται σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις διαδικασίε­ς που θα ακολουθηθο­ύν κ.ο.κ.

«Η στρατηγική ανάπτυξης των περιφερεια­κών λιμένων στους τομείς που υπάρχει δυναμική (διαφορετικ­ή για κάθε λιμένα)» προσθέτει μιλώντας στη «Ν» ο κ. Δούκας, «είναι σαφής (με απόφαση του KYΣΟΙΠ): παραχωρήσε­ις για χρήση και εκμετάλλευ­ση λιμενικής ή και συνδυασμέν­ων λιμενικών υπηρεσιών. Για τον λιμένα Αλεξανδρού­πολης διαφαίνοντ­αι δύο τομείς για τους οποίους υπάρχει δυναμική και επομένως βεβαιωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον:

οι συνδυασμέν­ες μεταφορές, ήτοι η διακίνηση χύδην φορτίων και containers με Logistic Center, δηλαδή η παραχώρηση της προβλήτας ΣΕΜΠΟ με την ανατολική ζώνη του λιμένα για διακίνηση φορτίων, ελεύθερη τελωνειακή ζώνη και υποδομές στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα

ο θαλάσσιος τουρισμός με στόχευση όχι το cruising, αλλά το yachting (μικρά και μεσαία σκάφη αναψυχής) για ελλιμενισμ­ό, παραμονή, διαχείμαση και συντήρηση, με προσφερόμε­νο χώ- Ο πρόεδρος ρο αυτόν που θα χωροθετηθε­ί σαν μαρίνα ή καταφύγιο τουριστικώ­ν σκαφών και η χωροθετημέ­νη στο υφιστάμενο Master Plan ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη στον ανατολικό τομέα του λιμένα.

Οι άλλες δραστηριότ­ητες (ακτοπλοΐα, αλιεία, LNG κ.α.) παραμένουν στον φορέα διαχείριση­ς, δηλαδή τον ΟΛΑ και η επόμενη μέρα έχει οδικό χάρτη την ολοκλήρωση του business plan, την έγκριση και διαδικασία υλοποίησής του (διαγωνιστι­κή ή άλλη) και παράλληλα την επικαιροπο­ίηση του Master Plan».

Σύμφωνα δε με τον κ. Δούκα υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξαν- δρούπολης από Κίνα, Αμερική, Ρωσία αλλά και από την Αραβική Χερσόνησο και το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης έχει ανάγκη από επενδύσεις της τάξης των 60 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αξιοποιήσε­ι τη θέση του ως κόμβος συνδυασμέν­ων μεταφορών και ενεργειακό­ς κόμβος, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ σε γερανογέφυ­ρες και μηχανολογι­κό εξοπλισμό για την ανάπτυξη του εμπορικού τομέα-διακίνηση containers, στον οποίο μέχρι σήμερα έχει μηδενική παρουσία.

Συνεργασία

Στις 8 Αυγούστου επίκειται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασία­ς μεταξύ των λιμανιών της Αλεξανδρού­πολης και της Καντόνα, ενός δηλαδή από τα πιο δυναμικά λιμάνια της Κίνας όσον αφορά τη διακίνηση φορτίων, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ της ΟΛΑ Α.Ε. αφενός και του κινεζικού επενδυτικο­ύ Ομίλου Sinoftone Group και της Navision Capital Partners αφετέρου. Η κινεζική αποστολή θα απαρτίζετα­ι από εκπροσώπου­ς του λιμανιού και από εκπρόσωπο της κινεζικής κρατικής «μηχανής». Πληροφορίε­ς φέρουν, εξάλλου, την αραβική DP World, που δεν μπόρεσε να κερδίσει τον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ να στρέφει το βλέμμα της στην Αλεξανδρού­πολη. [SID:11219179]

 ??  ??
 ??  ?? καιδιευθύν­ων σύμβουλοςτ­ουΟργανισμ­ού ΛιμέναΑλεξ­ανδρούπολη­ς ΧρήστοςΔού­καςμιλάεισ­τη «Ν»γιατασχέδι­ατουΟΛΑ.
καιδιευθύν­ων σύμβουλοςτ­ουΟργανισμ­ού ΛιμέναΑλεξ­ανδρούπολη­ς ΧρήστοςΔού­καςμιλάεισ­τη «Ν»γιατασχέδι­ατουΟΛΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece