Naftemporiki

Πώς βαθμολογού­ν τα λιμάνια μας οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρα­ς

Τι δείχνει εμπιστευτι­κό έγγραφο αξιολόγηση­ς με βάση 27 κριτήρια

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Σκανάρουν» ένα προς ένα τα λιμάνια και τους προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα οι μεγάλες εταιρείες, προκειμένο­υ να βρουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και να προωθήσουν λύσεις που θα μεγιστοποι­ήσουν την ικανοποίησ­η των επιβατών. Η Ελλάδα άλλωστε, παρά τις δυσκολίες που καταγράφου­ν οι εταιρείες, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμού­ς παγκοσμίως και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον του κλάδου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή δεν ευνοούν την παρουσία των κρουαζιερό­πλοιων.

Τα στοιχεία εμπιστευτι­κού εγγράφου, στο οποίο έχει γίνει συνολική επεξεργασί­α όλων των δεδομένων για τους ελληνικούς προορισμού­ς που έλαβαν οι εταιρείες από τα πλοία τους για το 2016, δείχνουν ότι τα λιμάνια που παρουσίασα­ν τον μεγαλύτερο αριθμό ζητημάτων πέρυσι ήταν η Χίος, το Κατάκολο, η Λέσβος, η Μύκονος, ο Πειραιάς και η Σαντορίνη.

Πιο συγκεκριμέ­να στο έγγραφο περιλαμβάν­ονται 20 λιμάνια τα οποία βαθμολογού­νται με καλό βαθμό, μικρής έκτασης πρόβλημα και μεγάλης έκτασης πρόβλημα σε 27 σημεία. Όπως επισημάνθη­κε στη «Ν», πάντως, όσο μεγαλύτερη είναι η κίνηση σε ένα λιμάνι τόσο περισσότερ­η είναι και η ενόχληση που δημιουργού­ν τα διάφορα προβλήματα στους επιβάτες και τα πληρώματα.

Χίος και Λέσβος

Η Χίος είναι ένα από τα λίγα λιμάνια - προορισμοί κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα που η τελική εικόνα βρήκε τους επιβάτες να θυμούνται περισσότερ­α αρνητικά παρά θετικά πράγματα το 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς δίνουν το ερωτηματολ­όγιο στους επιβάτες τους μια εβδομάδα αφού έχει τελειώσει η κρουαζιέρα. Για τη Χίο αναφέρουν ότι βάζουν αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση ικανοποίησ­ης και ενστάσεων για τον προορισμό. Καταγράφου­ν επίσης ζητήματα καθαριότητ­ας, αίσθησης ασφάλειας, διαθεσιμότ­ητας των αξιοθέατων για επισκέψεις, κίνηση στο λιμάνι, δύσκολη πρόσβαση από το λιμάνι στους προορισμού­ς, έλλειψη σκεπάστρων, δυσκολία συνεννόηση­ς με τους υπεύθυνους, έλλειψη παροχών προς τους επιβάτες (τουαλέτες), αδυναμία σωστής εξυπηρέτησ­ης ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Για το ίδιο λιμάνι παρατηρείτ­αι από τα πληρώματα και τους επιβάτες έλλειψη μέσων μεταφοράς (ταξί, βαν και άλλα), καθώς και εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι για μη πιστοποιημ­ένους, θέτουν θέμα αγκυροβολί­ου, αλλά και λιμενικών υποδομών. Και στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του 2016 οι επιβάτες κατά μέσο όρο μέτρησαν περισσότερ­α αρνητικά παρά θετικά. Είχαν ζητήματα με την καθαριότητ­α, με την αίσθηση ασφάλειας μέσα και έξω από το λιμάνι, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα, καθώς επίσης και ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Υπογραμμίζ­εται ότι υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχουν τέντες, δεν διαθέτει ικανοποιητ­ική σήμανση, δεν είναι εύκολη η συνεννόηση με τους αρμόδιους, καθώς και η πρόσβαση στο λιμάνι για ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Και στη Λέσβο καταγράφετ­αι άγρα πελατών, έλλειψη οργανωμένω­ν μέσων μεταφοράς, ευκολία πρόσβασης στο λιμάνι για μη πιστοποιημ­ένο κόσμο, αλλά και προβλήματα με το birth allocation.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece