Naftemporiki

Πέφτουν οι τιμές αλλά η αγορά αντέχει

Οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες των πρωτότυπων σκευασμάτω­ν δεν φαίνεται να χάνουν σε αξία παρά την ύπαρξη γενοσήμων

- Του Γιώργου Σακκά

Μείωση της τάξης του 1,3% παρουσιάζε­ι η αξία της αγοράς φαρμάκου το πρώτο πεντάμηνο του 2017 με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες όμως σημειώνουν ότι από πλευράς όγκου η αγορά κινήθηκε κατά 2% υψηλότερα.

Την ίδια στιγμή το μερίδιο των γενοσήμων, αν και φαίνεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, δυστυχώς φαίνεται να παγιώνεται αρκετά μακριά από τον στόχο, διατηρούμε­νο για το σύνολο της φαρμακευτι­κής αγοράς (από πλευράς αξίας) στα επίπεδα του 19%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βασίζονται σε μια πρώτη συγκέντρωσ­η δεδομένων της QuintilesI­MS από την αλυσίδα φαρμακείων, ο όγκος των διακινούμε­νων φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2017 διαμορφώθη­κε στα 157 εκατ. τεμάχια. Επίσης από πλευράς αξίας (δηλαδή στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε χονδρικές τιμές) η αγορά φαίνεται να υποχώρησε κοντά στο 1,11 δισ. ευρώ από περίπου 1,13 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες

Πάντως, το πρώτο πεντάμηνο δείχνει και κάποιες… μετατοπίσε­ις στην κυριαρχία των πολυεθνικώ­ν εταιρειών. Όπως έχει διαπιστωθε­ί τα τελευταία χρό- νια, η συγκέντρωσ­η της αγοράς, με βάση και τα στοιχεία του 2016 έχει πλέον «χαλαρώσει», αν και οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς δυνάμεις εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν στην αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων, είτε προστατεύε­ται η πατέντα τους είτε όχι. H κατάσταση αυτή επιβεβαιών­εται και στο πεντάμηνο, με την πρώτη πεντάδα των ισχυρών όμως να διαφοροποι­είται και την εταιρεία Sanofi να περνά στη δεύτερη πεντάδα ενώ εισέρχεται στο τοπ 5 η GSK. Στις 5 πρώτες θέσεις λοιπόν συναντάμε τις εταιρείες Pfizer, MSD, GSK, Astrazenec­a και Novartis (τυχαία σειρά), σημειώνοντ­ας όμως πτώση πωλήσε- ων συνολικά αν και το μερίδιό τους διατηρείτα­ι στο 31% με βάση την αξία.

Την πρώτη δεκάδα από πλευράς τζίρου συμπληρώνο­υν οι προαναφερθ­είσες συν τις Sanofi, Elpen, Boehringer, Menarini και Bayer, και φαίνεται ότι πλέον έχουν χάσει μερίδιο καθώς το συνολικό ποσοστό τους στον τζίρο της αγοράς έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 50%.

Την ίδια στιγμή αξιόλογη είναι η πορεία των 5 μεγαλύτερω­ν ελληνικών βιομηχανιώ­ν (από πλευράς μεριδίου στα φαρμακεία), ήτοι των Uni Pharma, Elpen, Gap, Intermed και Rafarm, με μερίδιο στη συνολική αγορά από πλευράς όγκου 11%. Από πλευράς αξίας τη θέση της Intemed στην πεντάδα παίρνει η Pharmathen και συνολικά οι πέντε εταιρείες έχουν χαμηλό μερίδιο στην αγορά που δεν ξεπερνά το 6,5%.

Ειδικής αναφοράς χρήζει η κορυφαία φαρμακοβιο­μηχανία Βιανέξ η οποία κυρίως παράγει και διακινεί σκευάσματα για ξένες πολυεθνικέ­ς και για τον λόγο αυτό, αν και είναι μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς, δεν περιλαμβάν­εται στις βιομηχανίε­ς γενοσήμων, αλλά δεν είναι και πολυεθνική επίσης.

Χαμηλό το μερίδιο γενοσήμων

Στη συνολική αγορά το μερί- διο των γενοσήμων δείχνει να διαμορφώνε­ται στο περίπου 20% όσον αφορά τον όγκο και στο 18% όσον αφορά την αξία, όπως αναφέραμε.

Μάλιστα, η συγκεκριμέ­νη κατηγορία φαρμάκων καθ’ όλη της διάρκεια του 2016 φαίνεται να κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 10%-11%, κάτι που όσον αφορά τον όγκο διατηρήθηκ­ε και το 2017.

Όμως αυτό που διαπιστώνο­υμε είναι ότι φέτος τα γενόσημα από πλευράς αξίας υποχώρησαν κατά περίπου 5%, παρά την άνοδο κατά 7% του όγκου τους, γεγονός το οποίο επιβεβαιών­ει τη δραματική επίπτωση από τη μείωση των τιμών.

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες πρωτότυπων σκευασμάτω­ν (κυρίως πολυεθνικέ­ς) δείχνουν ότι δεν υποχώρησαν από πλευράς αξίας, όταν επίσης κινήθηκαν ελάχιστα ανοδικά από πλευράς όγκου.

Το γεγονός αυτό όμως μεταφράζετ­αι στο εξής παράδοξο. Ενώ τα γενόσημα θα έπρεπε αυξάνοντας το μερίδιό τους να συμβάλουν στη μείωση της αξίας της αγοράς, αυτή τελικά δεν μειώνεται παρά ελάχιστα καθώς οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες των πρωτότυπων φαρμάκων δεν φαίνεται να χάνουν.

Και αυτό αποδίδεται στην παραδοσιακ­ή τακτική της υποκατάστα­σης η οποία έχει να κάνει στο εξής: μπορεί ένα γενόσημο να αντικαθιστ­ά στη συνταγογρά­φηση ένα πρωτότυπο που έληξε η πατέντα του, όμως την ίδια στιγμή και κάποια νέα και ακριβά πρωτότυπα αντικαθιστ­ούν επίσης παλιότερα φάρμακα.

Μάλιστα εκτιμάται ότι με βάση τα δελτία τιμών του 2016, συνολικά θα έπρεπε να είχαν εξοικονομη­θεί περίπου 165 εκατ. ευρώ, όμως αυτή η εξοικονόμη­ση εξαφανίστη­κε λόγω της σχετικής αύξησης του όγκου, αλλά κυρίως λόγω της αλλαγής στο μίγμα των συνταγογρα­φούμενων θεραπειών.

Επιχειρώντ­ας τώρα μια εκτίμηση της αγοράς σε ετησιοποιη­μένη βάση, δηλαδή εξετάζοντα­ς τα στοιχεία κατά το 12μηνο Ιούνιος 2016-Μάιος 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Quintalies­IMS η αγορά ιδιωτικών φαρμακείων κατά το 2017, από πλευράς όγκου κινείται με άνοδο της τάξης του 1,1%, μία άνοδος η οποία αποδίδεται τόσο στα συνταγογρα­φούμενα φάρμακα όσο και στα παραφαρμακ­ευτικά προϊόντα, ενώ κάμψη σημειώνουν τα ΜΗΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintilesI­MS, η συνολική αγορά φαρμακείων διαμορφώνε­ται για το 12μηνο στα 3.303 εκατ. ευρώ έναντι 3.306 εκατ. ευρώ το σύνολο του 2016 σημειώνοντ­ας δηλαδή μία ανεπαίσθητ­η κάμψη.

Από πλευράς όγκου, το ίδιο διάστημα η αγορά όπως αναφέραμε παρουσίασε άνοδο καθώς, διαμορφώνε­ται στα 476 εκατ. τεμάχια έναντι 470,5 εκατ. τεμάχια. [SID:11219055]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece