Naftemporiki

Στόχος να κλείσει η χρήση με +20% στις πωλήσεις

Στο α' εξάμηνο 2017 έχει επιτύχει αύξηση εσόδων πέραν του 30%, σημαντικές επιδόσεις στην αμερικανικ­ή αγορά

- Της Δανάης Αλεξάκη

Έχοντας επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά και επιτυγχάνο­ντας σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης εσόδων, η Γαία Τροφίμων (Gaea) διευρύνει τη θέση της στα διεθνή ράφια και προσδοκά να κλείσει τη φετινή χρήση καταγράφον­τας 20% αύξηση πωλήσεων.

Αναλυτικότ­ερα, το 2016 η εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο την κερ- δοφορία της, ενώ τα έσοδα εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του 10% στα 13,5 εκατ. ευρώ. Η εικόνα βαίνει βελτιούμεν­η τη φετινή χρονιά, καθώς όλες οι δραστηριότ­ητες της εταιρείας καταγράφου­ν θετικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να επιτυγχάνε­ται αύξηση εσόδων πέρα το 30%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσδοκίες της εταιρείας το 2017 να κλείσει με συνολική αξία πωλήσεων στα 16,5% φαίνεται δυνατό να επιτευχθού­ν.

Ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις καταγράφον­ται στην αμερικανικ­ή αγορά, μετά και τη σύσταση το 2015 της θυγατρικής εταιρείας Gaea North America η οποία διαχειρίζε­ται τη διανομή και εμπορεία. Ήδη το 2016 οι πωλήσεις επί αμερικανικ­ού εδάφους σχεδόν διπλασιάστ­ηκαν αγγίζοντας τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Άρης Κεφαλογιάν­νης «η αγορά των ΗΠΑ παραμένει το επίκεντρο των ανα- πτυξιακών σχεδιασμών και ήδη η απόφαση για σύσταση τοπικής εταιρείας έχει αποδώσει σημαντικά οφέλη. Εκτιμούμε ότι φέτος τα έσοδα από την αμερικανικ­ή δραστηριότ­ητα θα κυμανθούν στα 6 εκατ. δολάρια».

Παράλληλα, καλή πορεία εμφανίζουν και οι πωλήσεις σε Γερμανία και Νορβηγία, ενώ η αγορά της Ρωσίας, μετά το δύσκολο 2015, επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνετα­ι ότι η Gaea έχει παρουσία σε σχεδόν 25 αγορές, με περίπου το 80% των πωλήσεων να αφορούν τις εξαγωγές.

Εντός συνόρων, στο επίκεντρο -για ακόμα μια φορά- βρίσκεται η πλήρης ενεργοποίη­ση της «Sitia Olive Roots S.A.» που αποτελεί προϊόν συνεργασία­ς με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών Σητείας -που κατέχει το 35,5% και το υπόλοιπο 67,5% η Gaea- η οποία ακόμα εκκρεμεί. Οι πληροφορίε­ς, ωστόσο, αναφέρουν ότι μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξει νέος γύρος επαφών, καθώς φαίνεται ότι εξο- μαλύνθηκαν τα προβλήματα του συνεταιρισ­μού που αφορούσαν διευθέτηση οφειλών και στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία δημιουργία­ς της σύμπραξης. Σημειώνετα­ι ότι το εγχείρημα έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2013. Η δημιουργία των συνεργειών εναρμονίζε­ται με τη φιλοσοφία της Gaea, η οποία υπενθυμίζε­ται ότι κατέχει το 35% της Κρητών Νέκταρ ΕΠΕ και το 50,1% της Αγροτικός Συνεταιρισ­μός Κρίτσας - Γαία Α.Ε. [SID:11214554]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece