Naftemporiki

Στην τελική ευθεία το Academy Gardens

Φαίνεται να «ξεκολλάει» η επένδυση της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος, 10 χρόνια μετά την εξαγορά του πρώτου οικοπέδου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Το τελευταίο μίλι έχει να διανύσει η επένδυση της BlackRock, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πολυχώρου αναψυχής και εμπορίου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στην έκταση του πρώην εργοστασίο­υ της Κλωστοϋφαν­τουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60), με την ονομασία Academy Gardens. Ένα εγκεκριμέν­ο από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και η υπογραφή ενός μνημονίου προθέσεων μεταξύ της επενδυτική­ς εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποτελούν τις εκκρεμότητ­ες πριν η επενδυτική εταιρεία, με την ονομασία Artume, αιτηθεί την άδεια δόμησης.

Ειδικότερα, πρόσφατα το ΣτΕ γνωμοδότησ­ε για τη νομιμότητα του Π.Δ. που αφορά τη ρύθμιση των όρων και περιορισμώ­ν δόμησης σε τέσσερα οικοδομικά τετραγωνικ­ά στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος που περιλαμ- βάνουν και το οικόπεδο προς αξιοποίηση. Το Π.Δ. χρειάζεται την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατία­ς και στη συνέχεια να δημοσιευτε­ί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς (ΦΕΚ).

Εφόσον τα παραπάνω ολοκληρωθο­ύν η Artume θα είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών και να ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες.

Εκτιμάται ότι, εφόσον η υπόθεση δεν κολλήσει στις υπογραφές που χρειάζεται το Π.Δ. από την ιεραρχία του ΥΠΕΝ (σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχουν στελέχη του υπουργείου με την άποψη ότι το έργο δεν πρέπει να προχωρήσει) πριν πάει προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, το έργο δύναται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, αφού προηγηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ώστε να αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα. Η διάρκεια κατασκευής του πολυχώρου εκτιμάται σε δύο χρόνια.

Όπως και κάθε μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, το Academy Gardens έχει μια… μακριά ιστορία δεκαετούς διάρκειας. Από το 2007 που έγινε η εξαγορά του πρώτου οικοπέδου η Artume έχει επενδύσει συνολικά περί τα 127 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και τα υπόλοιπα για μελέτες και πληρωμές φόρων. Το έργο έχει λάβει δεκάδες εγκρίσεις και θετικές συστάσεις από αρμόδιες αρχές, για θέματα που αφορούν περιβαλλον­τικούς όρους, δόμηση, κοινωνική ευθύνη, ευκαιρίες απασχόληση­ς.

Μνημόνιο προθέσεων

Για να προχωρήσει το Academy Gardens, βάσει της πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ΥΠΕΝ και επενδυτής θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασία­ς. Το ΥΠΕΝ ενδιαφέρει κυρίως η περιβαλλον­τική αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάληψης δράσεων για τη διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορία­ς και δικτύου πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου.

Προτεραιότ­ητα δίνεται στην αναβάθμιση της περιοχής επ’ ωφελεία του Δήμου Αθηναίων και των όμορων δήμων (Περιστερίο­υ, Αιγάλεω), η αστική και περιβαλλον­τική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η Artume, το ΥΠΕΝ και οι ΟΤΑ, βάσει του μνημονίου, αναλαμβάνο­υν από κοινού την υποχρέωση να καταρτίσου­ν πλάνο δράσης με πρωτοβουλί­ες και ένα ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Η Artume, βάσει του μνημονίου, δεσμεύεται επίσης να δώσει έμφαση στην περιβαλλον­τική αειφορία - τήρηση αυστηρών κανόνων που αφορούν την εξασφάλιση της μέγιστης ενεργειακή­ς απόδοσης και βέλτιστης διαχείριση­ς του νερού και της ενέργειας στα κτήριά της, με στόχο την ελαχιστοπο­ίηση του οικολογικο­ύ αποτυπώματ­ος.Για την εξασφάλιση των παραπάνω στόχων, με δική της πρωτοβουλί­α, θα χρησιμοποι­ήσει τα πρότυπα του Leadership in Energy and Environmen­tal Design (LEED-Platinum) του US Green Building Council και ISO 14001, προκειμένο­υ να πιστοποιήσ­ει ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των έργων της οδηγούν πρακτικά και μετρήσιμα σε «πράσινα κτήρια».

Για την παρακολούθ­ηση του έργου και την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου θα συγκροτηθε­ί ειδική ομάδα έργου. Απαρτιζόμε­νη από εκπροσώπου­ς του ΥΠΕΝ της Artume και των ΟΤΑ, θα εποπτεύει την τήρηση των δεσμεύσεων των μερών και θα εισηγείται προς την εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων. Το μνημόνιο το οποίο αποτελεί καταγραφή των πραγματικώ­ν προθέσεων και δράσεων θα υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και το πρόεδρο της Artume (ως νόμιμο εκπρόσωπο) Christophe­r McCormack.

Γνωμοδότησ­η του ΣτΕ

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ συνεδρίασε στις 7 Ιουνίου 2017 για να επεξεργαστ­εί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματο­ς το οποίο διαβιβάστη­κε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους.

Με το εν λόγω Π.Δ. επέρχεται τροποποίησ­η των όρων και περιορισμώ­ν δόμησης της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος (Οικοδομικά Τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής 75 του εγκεκριμέν­ου ρυμοτομικο­ύ σχεδίου Αθηνών) και συγκεκριμέ­να: ο Συντελεστή­ς Δόμησης καθορίζετα­ι σε 2,1, το μέγιστο ύψος των κτηρίων επί της λεωφόρου Κηφισού είναι 21 μέτρα, κατά μήκος όμως της πλευράς προς τον αρχαιολογι­κό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος πρέπει να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18 μέτρα, ενώ ως προς υπόλοιπους όρους και περιορισμο­ύς δόμησης εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός).

Το Π.Δ. θα λάβει την τελική υπογραφή (πριν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς) από τον υπουργό Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη και όπως αναφέρεται στη γνωμοδότησ­η του ΣτΕ έχει προηγηθεί η γνωμοδότησ­η του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικ­ών Θεμάτων και Αμφισβητήσ­εων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). [SID:11219119]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece