Naftemporiki

Μελέτη Ε.Ε. για προστασία της καινοτομία­ς

Τα εμπορικά απόρρητα και πώς παρερμηνεύ­εται η σχέση τους με τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας

- Της Λέττας Καλαμαρά

Kαθοριστικ­ό παράγοντα για τις επιχειρήσε­ις της Ε.Ε. αποτελεί η προστασία της καινοτομία­ς μέσω εμπορικών απορρήτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, σύμφωνα με μελέτη του 2016 από το Γραφείο Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλύπτει σχεδόν 200 000 επιχειρήσε­ις οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται σε όλους τους κλάδους της μεταποίηση­ς και των υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τονίζεται, παρά την οικονομική τους σημασία, και ιδίως τον ρόλο τους στην προστασία του οφέλους που συνεπά- γεται η καινοτομία, τα εμπορικά απόρρητα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και η σχέση τους με τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας συχνά παρερμηνεύ­εται.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλληλεπίδρ­αση μεταξύ της κατοχύρωση­ς διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας και του απορρήτου, καθώς και στον αντίκτυπο της επιλεγείσα­ς στρατηγική­ς προστασίας στις επιδόσεις όχι μόνο στο επίπεδο της επιχείρηση­ς, αλλά και στο επίπεδο της ατομικής καινοτομία­ς.

Σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα που προκύπτουν από την ανάλυση, οι καινοτόμες επιχειρήσε­ις χρησιμοποι­ούν συχνά και τις δύο μεθόδους για να προστατεύ- σουν τις καινοτομίε­ς τους, ήτοι την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας και τα εμπορικά απόρρητα.

Η χρήση εμπορικών απορρήτων για την προστασία καινοτομιώ­ν είναι εντονότερη σε σχέση με τη χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας από τις περισσότερ­ες μορφές επιχειρήσε­ων και τους περισσότερ­ους οικονομικο­ύς τομείς, σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τόσο τα εμπορικά απόρρητα όσο και τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας φαίνεται ότι είναι πιθανό να χρησιμοποι­ούνται σε επιχειρήσε­ις που διαθέτουν εσωτερικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) με υψηλές δαπάνες για την καινοτο- μία, καθώς και κατά την αρχική εμφάνιση της καινοτομία­ς στην αγορά. Τα εμπορικά απόρρητα προτιμώντα­ι όταν πρόκειται για καινοτομία μόνο στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς. Τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας είναι πιθανότερο να χρησιμοποι­ούνται (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με εμπορικά απόρρητα) όταν η καινοτομία αφορά υλικό αγαθό και όχι υπηρεσία.

Τα εμπορικά απόρρητα (συχνά χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας) είναι πιο πιθανό να χρησιμοποι­ούνται για την καινοτομία σε επίπεδο διεργασιών, καθώς και για καινοτομία στις υπηρεσίες. Τα εμπορικά απόρρητα (μεμονωμένα­ή σε συνδυασμό με διπλώματα ευ- ρεσιτεχνία­ς) φαίνεται να χρησιμοποι­ούνται για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας των καινοτομιώ­ν που εισάγουν επιχειρήσε­ις οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές ανοικτής καινοτομία­ς, όπως η συνεργασία στην έρευνα, ιδίως με εξ αποστάσεως (μη Ευρωπαίους) εταίρους. Σε αγορές με έντονο ανταγωνισμ­ό στις τιμές υπάρχει η τάση να προτιμώντα­ι τα εμπορικά απόρρητα σε σχέση με τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας.

Σε αγορές με έντονο ανταγωνισμ­ό ως προς την ποιότητα υπάρχει η τάση να χρησιμοποι­ούνται τόσο τα εμπορικά απόρρητα όσο και τα διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας.

[SID:11212075]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece