Naftemporiki

Αναζητώντα­ς επιβεβαίωσ­η

Από την αισιοδοξία στη στάση αναμονής οι επενδυτές

- Tου Γιώργου Σακκά

Το κλίμα αισιοδοξία­ς για την έξοδο της χώρας στις αγορές, το οποίο οδήγησε στα άνω των 850 μονάδων επίπεδα την αγορά την προηγούμεν­η περίοδο, έδωσε τη θέση του στην αναμονή με τους επενδυτές τώρα να αναζητούν την επιβεβαίωσ­η του εγχειρήματ­ος. Η κύρια ειδησεογρα­φία στράφηκε γύρω από την έκθεση του ΔΝΤ αλλά και τη S&P την προηγούμεν­η εβδομάδα, απ’ όπου βέβαια δεν είδαμε κάποια έκπληξη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, λοιπόν, την εβδομάδα, με μέτριες απώλειες 1,23%, στις 845,97μονάδες, με μειωμένες συναλλαγές κατά 28,4%.

Πάντως, κατά την προηγούμεν­η εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε σχετικές αντοχές, με υποχώρηση μόλις 0,34% σε αντίθεση με τον δείκτη FTSE 25. Ο 25άρης παραμένει βέβαια ανοδι- κός, παρ’ όλη τη σχετική ραστώνη, με τις 2.155 μονάδες να θεωρούνται η βασική στήριξη για τη συνέχεια, με επόμενο επίπεδο τις 2.020.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η παραμονή στη βραχυπρόθε­σμη υπερτιμημέ­νη ζώνη επί ένα μήνα και οι καθοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών «λύγισαν» τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να χαλάνε τη μεγάλη εικόνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθούν τιμές κάτω από τις 810 μονάδες ώστε να υπάρχει ένα πλήρες σύστημα σημάτων πώλησης από τους κινητούς μέ- σους βραχυπρόθε­σμης διάρκειας. Η παραμονή πέριξ των υψηλών του 2017 συνοδεύετα­ι από συνεχή σήματα αγορών και πωλήσεων, που εξουδετερώ­νουν την ισχύ τους σε δύο ή τρεις συνεδριάσε­ις, απόρροια της ευθύγραμμη­ς κίνησης που ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την εβδομάδα που πέρασε το εύρος κίνησης περιορίστη­κε σε 16 μονάδες ή σε ποσοστό 1,8%. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε σταθεροποι­ητικό τέμπο, καθώς οι 850 μονάδες δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερ­α καύσιμα από πλευράς τζίρου για να διασπαστού­ν. Συμπερασμα­τικά η στάση της αγοράς εδώ θα είχε νόημα ως προς το «χώνεμα» των τιμών, δίνοντας χρόνο στο να αξιολογηθο­ύν τα νέα δεδομένα από τα εξάμηνα των εταιρειών που ξεκινούν σε λίγες ημέρες. [SID:11218957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece