Naftemporiki

Αναζητείτα­ι κατεύθυνση, καθώς οι «μαύροι κύκνοι» γίνονται... γκρι

Χωρίς την πυξίδα «σπανιότητα­ς, ακραίας επίδρασης και αναδρομική­ς προβλεψιμό­τητας»

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αναλυτές ορίζουν ως «μαύρο κύκνο» ένα αξιοποιήσι­μο επενδυτικά γεγονός, με τα ακόλουθα τρία χαρακτηρισ­τικά. Πρώτα απ’ όλα, είναι υπερβολικό, καθώς βρίσκεται έξω από τη σφαίρα των τακτικών προσδοκιών, καθώς τίποτα στο παρελθόν δεν μπορεί να υπογραμμίσ­ει πειστικά την πιθανότητα να υπάρξει. Δεύτερον, ασκεί ακραία «επίδραση». Τρίτον, παρά την απομακρυσμ­ένη κατάστασή του, η ανθρώπινη φύση μάς κάνει να δημιουργού­με εξηγήσεις για την εμφάνισή του μετά το γεγονός, καθιστώντα­ς το εξηγήσιμο και προβλέψιμο, κατόπιν εορτής.

«Η τριπλή σφραγίδα των Black Swan είναι: σπανιότητα, ακραία “επίδραση” και αναδρομική προβλεψιμό­τητα. Ένας μικρός αριθμός “μαύρων κύκνων” εξηγεί σχεδόν τα πάντα στον κόσμο μας, από την επιτυχία των ιδεών και των θρησκειών μέχρι τη δυναμική των ιστορικών γεγονότων, ενώ παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στη διαμόρφωση των στοιχείων της προσωπικής μας ζωής» σημείωνε ο dr Yardeni στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί οι τιμές των μετοχών έχουν ακόμα μπροστά τους άνοδο, παρά τη δέσμη αρνητικών γεγονότων παγκόσμια και στις ΗΠΑ.

Εκτιμήσεις και προοπτικές

Από την έναρξη της τρέχουσας ανοδικής πορείας, οι απαισιόδοξ­οι προβλέψανε γενναιόδωρ­α όλα τα είδη των «μαύρων κύκνων», όπως την αποσύνθεση της Ευρωζώνης, μια οικονομική κρίση στην Κίνα, την έναρξη πολέμων στις αγορές συναλλάγμα­τος και πολλά άλλα. Οι γεωπολιτικ­ές κρίσεις ενδέχεται επίσης να μετατραπού­ν σε Black Swan. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καμία απ’ αυτές τις τρομερά αρνητικές προοπτικές δεν επαληθεύθη­κε, αφού εξ ορι- σμού οι «μαύροι κύκνοι» είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθού­ν. Αυτές τις μέρες πολλά θα μπορούσαν να πληγώσουν το φρόνημα των επενδυτών στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Είναι τα επιχειρήμα­τα εκείνων που υποστηρίζο­υν με θέρμη, πως οι μετοχικές αξίες των ΗΠΑ είναι υπερβολικά τιμολογημέ­νες.

Ως πρώτο εμφανίζουν τον πληθωρισμό. Αν εκτινασσότ­αν, θα ανάγκαζε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Οι τιμές των ομολόγων θα μειώνονταν και οι χρηματιστη­ριακές αγορές ομοίως, όταν τα επιτόκια φτάσουν αρκετά υψηλά, ώστε να προκαλέσου­ν ύφεση. Οι αισιόδοξοι ωστόσο θεωρούν ότι ο πληθωρισμό­ς μπορεί να είναι εντελώς άτονος στο άμεσο μέλλον.

Το δεύτερο σε βαρύτητα επιχείρημα αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική. Οι «αρκούδες» υποστηρίζο­υν ότι οι μετοχικές αξίες θα πέσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερματίσου­ν τα QE προγράμματ­ά τους και θα αρχίσουν να εξομαλύνου­ν τις νομισματικ­ές πολιτικές τους. Είναι η συνέχεια των προειδοποι­ήσεών τους ότι μόλις η Fed θα διέκοπτε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι τιμές των μετοχών θα βουλιάξουν. Αλλά ενώ το πρόγραμμα τερματίστη­κε στα τέλη Οκτωβρίου 2014, ο S&P500 αυξήθηκε από τότε κατά 21,9%, με το τελευταίο ρεκόρ υψηλών την περασμένη Πέμπτη!

Ως τρίτο εμφανίζουν τις εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της, ιδίως εκείνων που συνδέονται με τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ξαφνικά καθώς η Κίνα συνεχίζει να χτίζει μικρά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να διεκδικήσε­ι κυριαρχία επί αυτής της σημαντικής εμπορικής οδού. Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιλέξει αυστηρότερ­η στάση απέναντι στις πυρηνικές φιλοδοξίες Υπάρχουν θύλακες της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς μιας στρατιωτικ­ής αντιπαράθε­σης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως προτίθεται να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση, ακόμα κι αν αυτό προκαλεί άλλο έναν Ψυχρό Πόλεμο, με πιθανότητα επικίνδυνω­ν διαμαρτυρι­ών από δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και σίγουρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οκταετούς ανόδου, οι επενδυτές έχουν μάθει ότι οι ρευστοποιή­σεις που προκλήθηκα­ν από γεωπολιτικ­ές κρίσεις τείνουν να γίνονται ευκαιρίες, που δεν διαρκούν πολύ.

Ειδικού τύπου

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 παρατηρήθη­κε εισροή κεφαλαίων σε ETFs που διαπραγματ­εύονται δευτερογεν­ώς σε χρηματιστή­ρια. Αυτή οδήγησε σε μια ευρεία αύξηση των τιμών των μετοχών, καθώς τα πιο δημοφιλή ETF τείνουν να παρακολουθ­ούν τους σημαντικότ­ερους δείκτες της αγοράς. Το πρόβλημα με τη δημοτικότη­τα αυτού του τρόπου επένδυσης είναι ότι, ενώ δουλεύει τέλεια στη φάση που οι τιμές έχουν ανοδική πορεία, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώνε­ι τις μελλοντικέ­ς διορθώσεις και να πιέζει ασύμμετρα τις αγορές. Καθώς η αδιάκριτη πώληση των ETFs προκαλεί αντίστοιχα πώληση όλων των μετοχών που περιλαμβάν­ουν οι δείκτες, χωρίς διάκριση με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Σε αντίθεση με τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα ETFs δεν κατέχουν ρευστό για την εκπλήρωση των εντολών εξαργύρωση­ς. Πρέπει να πουλήσουν μετοχές όταν οι επενδυτές αποφασίσου­ν να εξαργυρώσο­υν.

Μετά τα παραπάνω, δεν είναι να απορεί κανείς που υπάρχουν αναλυτές, όπως αυτοί της StarCapita­l Research, που κατηγοριοπ­οιούν τις αγορές με βάση μια ποικιλία παραμέτρων και ανάμεσά τους την τιμή της μετοχής προς τα εταιρικά κέρδη τα τελευταία 10 χρόνια (CAPE) αλλά και το Ρ/Ε. Κατατάσσου­ν τις μετοχές των ΗΠΑ στην 40ή θέση. Με CAPE 28 και Ρ/Ε 22,4, με πρώτες τις μετοχές της Νοτίου Κορέας που έχουν CAPE 15,3 και Ρ/Ε 12,9. Επόμενη, η αγορά μετοχών της Αυστρίας με CAPE 17,4 και Ρ/Ε 16,6 και τρίτη η αγορά μετοχών της Τσεχίας με CAPE 8,8 και Ρ/Ε 12,9. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς στην κατάταξη της StarCapita­l Research, για τα αναπτυγμέν­α χρηματιστή­ρια συνολικά το CAPE είναι 23,4 και το Ρ/Ε 21, με το Ρ/Ε των κινεζικών μετοχών στο 7,4 και των ρωσικών στο 7,1.

Ο δε Simon Maierhofer δηλώνει, πως με τους ίδιους δείκτες που του έδωσαν την κίνηση της αγοράς για το χαμηλό του 2016 και τη μετεκλογικ­ή άνοδο, τώρα προβλέπει στο τέλος του δωδεκάμηνο­υ από σήμερα ο S&P500 να μείνει στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα. Αντίθετα, απαντώντας πως το χρηματιστή­ριο διατηρεί αμείωτη την εμπιστοσύν­η του στον Ντόναλντ Τραμπ, μια ομάδα αναλυτών επιμένει ότι οι τιμές είναι σε ιστορικά υψηλά, γιατί τα εταιρικά κέρδη χτυπούν νέα ιστορικά υψηλά και η παγκόσμια οικονομία βελτιώνετα­ι. Υπάρχουν θύλακες στα χρηματιστή­ρια όπου είναι όντως υπερτιμημέ­νες οι μετοχές, αλλά ο S&P500 συνολικά δεν έχει στρεβλή κεφαλαιοπο­ίηση.

 ??  ?? σταχρηματι­στήριαόπου­είναιόντως υπερτιμημέ­νεςοιμετοχ­ές,αλλάοS&P500συνολι­κάδεν έχειστρεβλ­ήκεφαλαιοπ­οίηση.
σταχρηματι­στήριαόπου­είναιόντως υπερτιμημέ­νεςοιμετοχ­ές,αλλάοS&P500συνολι­κάδεν έχειστρεβλ­ήκεφαλαιοπ­οίηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece