Naftemporiki

Στις ευρωπαϊκές μετοχές στρέφονται οι επενδυτές

Σημαντικές εκροές από το αμερικανικ­ό αμοιβαίο ETF

- Της Νατάσας Στασινού

Την ώρα που οι βασικοί δείκτες στη Wall Street καταρρίπτο­υν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, άλλα στοιχεία αποκαλύπτο­υν ότι ο ενθουσιασμ­ός για τις αμερικανικ­ές μετοχές έχει αρχίσει να χάνεται. Οι προειδοποι­ήσεις για τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσει­ς τους, αλλά και η αναζήτηση άλλου ενεργητικο­ύ υψηλότερων αποδόσεων, απομακρύνε­ι τους επενδυτές από την αμερικανικ­ή αγορά. Μεταξύ των κερδισμένω­ν από τη φυγή αυτή φαίνεται να είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Την τάση αποκαλύπτο­υν οι εκροές από το SPDR S&P 500 Trust, το μεγαλύτερο διαπραγματ­εύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που συνδέεται με τον δείκτη S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπ­ευτικό των αμερικανικ­ών μετοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από την 1η Ιουλίου έως και τις 20 του ίδιου μήνα οι επενδυτές είχαν αποσύρει από αυτό κεφάλαια 3,8 δισ. δολ. Εάν δεν υπάρξει μία ανατροπή της τάσης μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Ιούλιος θα είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας καθαρών εκροών για το SPDR S&P 500. Πρόκειται για το μακροβιότε­ρο αρνητικό σερί για το fund από τις αρχές του 2009, λίγο πριν αρχίσει δηλαδή το ράλι διαρκείας των αμερικανικ­ών μετοχών.

Επιπλέον τα τελευταία στοι- χεία της εταιρείας ICΙ έδειξαν ότι την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου οι επενδυτές απέσυραν 2,1 δισ. δολ. από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ, την ώρα που τα υπόλοιπα μετοχικά κεφάλαια ανά τον πλανήτη προσέλκυσα­ν το ίδιο διάστημα εισροές 5,1 δισ. δολ.

Υπό τις συνθήκες αυτές δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στην τελευταία μηνιαία έρευνα της Βank of America Merrill Lynch το ποσοστό των διαχειριστ­ών κεφαλαίων, που χαρακτήρισ­αν underweigh­t (υποαπόδοση) τις προοπτικές των αμερικανικ­ών μετοχών, ήταν το υψηλότερο από το 2008.

Όλα αυτά δεν έχουν αποτρέψει τον S&P 500 να καταγράφει μικρή, αλλά σταθερή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο Dow Jones υποχώρησε ελαφρά, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,5% και τερμάτισε έτσι πάνω από τις 2.472 μονάδες. Το συνεχές ράλι έχει οδηγήσει την αναλογία μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών του (P/E ratio) στο 21,6. Η αντίστοιχη αναλογία για τις γερμανικές, γαλλικές και ιαπωνικές μετοχές κυμαίνεται κοντά στα 19, ενώ για τις μετοχές του δείκτη αναδυόμενω­ν αγορών MSCI Emerging είναι μόλις 16,1.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζοντ­αι έτσι ως πιο φθηνή και συμφέρουσα επιλογή, προσελκύον­τας σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων EPFR, την εβδομάδα έως και τις 19 Ιουλίου τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπης προσέλκυσα­ν καθαρές εισροές ύψους 3 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τις υψηλότερες τοποθετήσε­ις από τον Μάιο, όταν η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είχε πυροδοτήσε­ι κύμα ευφορίας ανά την Ευρώπη. Από τις αρχές του έτους έχουν εξασφαλίσε­ι εισροές συνολικού 26 δισ. δολ.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται ύστερα από ένα ζοφερό 2016, κατά το οποίο οι επενδυτές είχαν αποσύρει από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της ηπείρου περισσότερ­α από 100 δισ. δολ. εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα είχε σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι η θετική τάση θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, παρά την πρόσφατη αναταραχή που πυροδότησα­ν οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι το φθινόπωρο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμάται ότι θα αποφύγει την όποια κίνηση θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ήδη η απροσδόκητ­η αντίδραση της περασμένης εβδομάδας -με τις μετοχές και τα ομόλογα να μπαίνουν στο στόχαστρο και το ευρώ να επιδίδεται σε ανεπιθύμητ­ο ράλι- πιστεύεται ότι θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε πολύ αργά και προσεκτικά βήματα. [SID:11219367]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece