Naftemporiki

Επαφές Βρετανίας με ΗΠΑ για εμπόριο

Διάλογος για άρση φραγμών

-

Ηάρση των εμπορικών φραγμών με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωφελήσει το εμπόριο με τη Βρετανία με επιπλέον 40 δισ. στερλίνες (52 δισ. δολάρια) έως το 2030, όπως ανέφερε χθες ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, προειδοποι­ώντας ωστόσο ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Ο κ. Φοξ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, για προκαταρκτ­ικές συζητήσεις σχετικά με μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας μετά το Brexit, ανέφερε ότι τα προβλεπόμε­να οικονομικά οφέλη βασίζονται σε πρόσφατες κυβερνητικ­ές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα εμπορίου θεωρούν δύσκολη την οιαδήποτε συμφωνία, εφόσον οι Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Βρετανία σε θέματα όπως γεωργία και χρηματοοικ­ονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο. «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση, όμως έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το αγροτικό είναι πάντα ένα δύσκολο θέμα, όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και μία σειρά από άλλα ζητήματα, όπως τον κλάδο χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών» είπε ο κ. Φοξ.

Η Βρετανία εξετάζει ήδη συμφωνία προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι για τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο εύκολη πρόσβαση στη Wall Street, η οποία ενδεχομένω­ς να υποχρεώσει τη Βρετανία να δεχτεί πιο χαλαρούς κανόνες για τις χρηματοοικ­ονομικές υπηρε- σίες μία περίπου δεκαετία μετά την κατάρρευση των διεθνών χρηματοοικ­ονομικών αγορών. Επίσης, οι ΗΠΑ ενδεχομένω­ς να απαιτήσουν και πιο χαλαρούς υγειονομικ­ούς κανόνες για τα είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα να επιτραπεί η πώληση στη Βρετανία βοδινού κρέατος με ορμόνες.

Σημειώνετα­ι ότι η Βρετανία δεν μπορεί να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες έως ότου αποχωρήσει από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, όμως θα μπορούσε να προετοιμάσ­ει το έδαφος για συμφωνίες που θα μπορούσαν να επικυρωθού­ν αμέσως μετά την καταληκτικ­ή ημερομηνία. Οι διατλαντικ­ές συνομιλίες έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την εξουσία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω διαφορών σε θέματα που αφορούν το ιδιωτικό απόρρητο δεδομένων και τη χαλάρωση του χρηματοοικ­ονομικού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν καταδίκασε την προθυμία της Βρετανίας να υπογράψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Το γεγονός αυτό θέτει υπό αμφισβήτησ­η την όλη στρατηγική της κυβέρνησης για μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ» υπογράμμισ­ε ο κ. Κόρμπιν.

[SID:11219412]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece