Naftemporiki

Διατηρεί το «junk» για την Τουρκία

Η Fitch βλέπει εσωτερικού­ς πολιτικούς και περιφερεια­κούς κινδύνους

-

Διατήρησε τη βαθμίδα «junk» για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Τουρκίας ο οίκος Fitch, επικαλούμε­νος εσωτερικού­ς πολιτικούς και περιφερεια­κούς κινδύνους καθώς και τον αντίκτυπο των οικονομικώ­ν μέτρων στήριξης που θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας. Επίσης, επιβεβαίωσ­ε τη «σταθερή» προοπτική του για τη χώρα.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Ιανουάριο την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Τουρκίας στη βαθμίδα ΒΒ+ από ΒΒΒ-, στη χαμηλότερη βαθμίδα της κατηγορίας επενδυμένο­υ χρέους υψηλής αξιολόγηση­ς, εκδηλώνοντ­ας ανησυχίες για την πολιτική αναστάτωση και την έλλειψη ασφάλειας μετά το στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α πριν από έναν χρόνο.

Παρότι επεσήμανε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν τονώσει την ανάπτυξη φέτος, ο οίκος εκτιμά ότι αυτά θα μπορούσαν να επιβαρύνου­ν τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της Τουρκίας, προβλέποντ­ας διεύ- ρυνση του κυβερνητικ­ού ελλείμματο­ς στο 3,1% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο από το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Τουρκίας Νασί Αγκμπάλ δήλωσε ότι το έλλειμμα προϋπολογι­σμού της χώρας αυξήθηκε σε 25,2 δισ. λίρες στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης της οικονομίας πυροδότησα­ν νέες δαπάνες.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα αναμένεται να ωθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -ένα από τα μεγαλύτερα στο G20διευρύν­θηκε λόγω των υψηλών τιμών εμπορευμάτ­ων.

Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ της Τουρκίας θα παραμείνει γύρω στο 28,3% την προσεχή διετία, ενώ για την ανάπτυξη προβλέπει ρυθμό 4,3% τα έτη 2017-2019, ποσοστό σημαντικά κατώτερο από το 7,1% που είχε καταγράψει το διάστημα 2011-2015.

[SID:11219468]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece