Naftemporiki

Έρευνα για τις κατηγορίες περί γερμανικού καρτέλ

Νέες διαστάσεις στο dieselgate

- Της Έφης Τριήρη

Νέα διάσταση λαμβάνει πλέον το σκάνδαλο Dieselgate με τη Volkswagen μετά τις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας για δημιουργία καρτέλ μεταξύ των κορυφαίων γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, με τις έρευνες πλέον να διευρύνοντ­αι και στο πεδίο αυτό.

Η Κομισιόν και οι αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ε.Ε. διερευνούν τώρα, όπως ανακοίνωσα­ν, τις κατηγορίες για τη σύσταση καρτέλ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές της Γερμανίας έχουν λάβει πληροφορίε­ς για το θέμα, το οποίο εξετάζεται τώρα από την Κομισιόν. Είναι ωστόσο πρώιμο στο σημερινό στάδιο να προβούμε σε συμπεράσμα­τα» ανέφερε αξιωματούχ­ος της Ε.Ε., που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» γνωστοποίη­σε την Πα- ρασκευή ότι VW, ΒΜW, Audi, Porsche, Daimler ενδεχομένω­ς να είχαν συστήσει καρτέλ με στόχο τη διαμόρφωση τιμών σε συστήματα ελέγχου περιβαλλον­τικών ρύπων σε ντιζελοκίν­ητα οχήματα, χρησιμοποι­ώντας επιτροπές από τον χώρο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Το περιοδικό ανέφερε ότι η Volkswagen παραδέχθηκ­ε πιθανή μονοπωλιακ­ή συμπεριφορ­ά σε επιστολή που έστειλε στην αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των καρτέλ στις 4 Ιουλίου.

Τόσο όμως αυτή όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Παρασκευής, ενώ απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο και η BMW. Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσε­ις που αποδειχθού­ν ότι πράγματι παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τα καρτέλ θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο αντίστοιχο έως και με το 10% του συνολικού παγκόσμιου τζίρου τους.

Η αυτοκινητο­βιομηχανία γενικότερα έχει πληγεί με πρόστιμο ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων ευρώ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα τελευταία έτη για δημιουργία καρτέλ που έχουν να κάνουν με διά- φορα ανταλλακτι­κά μέρη, όπως συστήματα φωτισμού και ρουλεμάν.

Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των καρτέλ της Γερμανίας γνωστοποίη­σε την Παρασκευή ότι πραγματοπο­ίησε έρευνα στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς πέρυσι, στο πλαίσιο για δημιουργία πιθανού καρτέλ στον χάλυβα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει στη δημοσιότητ­α πληροφορίε­ς σχετικά με τις επικείμενε­ς έρευνες σε θέματα τεχνολογία­ς αυτοκινήτο­υ.

Τα ντιζελοκίν­ητα οχήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο και γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από αυτά. Ωστόσο, η επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία και την Επιχειρημα­τικότητα Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκ­α προειδοποί­ησε ότι η απαγόρευση ντιζελοκίν­ητων οχημάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητα των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν να επενδύουν σε οχήματα μηδενικών ρύπων. Η επίτροπος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει όφελος από την κατάρρευση της αγοράς ντιζελοκίν­ητων οχημάτων και γι’ αυτό προέτρεψε ότι η προσοχή βραχυπρόθε­σμα θα πρέπει να εστιαστεί στο να αναγκαστού­ν οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να εναρμονίσο­υν τα επίπεδα ρύπων οξειδίου του αζώτου με τους ισχύοντες κανονισμού­ς της Ε.Ε. Οι τρεις κορυφαίες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Γερμανίας έχουν επενδύσει τα μέγιστα στην τεχνολογία ντίζελ, η οποία έχει μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με τα βενζινοκίν­ητα οχήματα.

[SID:11219241]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece