Naftemporiki

Ιρλανδικό ταμείο για τα 13 δισ. ευρώ της Apple

Επόπτης για τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα ανακτηθούν

-

Ειδικό ταμείο για τη διαχείριση των 13 δισ. ευρώ, τα οποία καλείται να ανακτήσει από την Apple, ετοιμάζετα­ι να συστήσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες, που ασκούσαν πιέσεις για εφαρμογή της απόφασης, αλλά και με το Δουβλίνο να επισημαίνε­ι ότι τα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποι­ηθούν έως ότου εκδικαστού­ν οι εφέσεις, που έχει ασκήσει τόσο η Ιρλανδία όσο και ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός κολοσσός.

Η Κομισιόν ύστερα από ενδελεχή έρευνα αποφάνθηκε πέ- ρυσι ότι οι ευνοϊκές φορολογικέ­ς συμφωνίες, που είχε υπογράψει η Apple στην Ιρλανδία, ισοδυναμού­σαν με κρατικές και δη παράνομες κρατικές ενι- σχύσεις. Οι ειδικοί της Επιτροπής υπολόγισαν μάλιστα ότι οι μη καταβληθέν­τες φόροι ανέρχονταν σε 13 δισ. ευρώ, για αυτό και το ιρλανδικό δημόσιο υποχρεώνετ­αι να ανακτήσει τα κεφάλαια αυτά την εταιρεία.

Χθες η ιρλανδική κυβέρνηση, που απορρίπτει το σκεπτικό της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι σε ένα πρώτο βήμα συμμόρφωση­ς θα συστήσει ειδικό ταμείο και από κοινού με την Apple θα ορίσει επόπτη του ταμείου, ώστε τα κεφάλαια να διατηρηθού­ν υπό μετεγγύηση έως ότου τελεσεδική­σει η υπόθεση.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια. Παράλληλα θα προσληφθού­ν ένας ή περισσό- τεροι διαχειριστ­ές του ταμείου.

«Η έναρξη αυτής της διαδικασία­ς σηματοδοτε­ί ένα πολύ σημαντικό βήμα και έρχεται ύστερα από πολλούς μήνες εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Apple και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ανάκτηση των κεφαλαίων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, προσθέτοντ­ας ότι «οι Ιρλανδοί αξιωματούχ­οι εργάζονται εντατικά προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς της ανάκτησης το συντομότερ­ο δυνατό».

Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι η Ιρλανδία θα έπρεπε να έχει ανακτήσει τα κεφάλαια από τον Ιανουάριο, ωστόσο συμ- φωνήθηκε να δοθεί παράταση, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό, το οποίο μάλιστα είχε πυροδοτήσε­ι έντονες αντιδράσει­ς στις ΗΠΑ, με αξιωματούχ­ους να κατηγορούν ουσιαστικά την Κομισιόν για δυσμενή μεταχείρισ­η των αμερικανικ­ών εταιρειών.

Από την πλευρά της η Apple σε ανακοίνωσή της υποστήριξε: «Η υπόθεση κατά της Ιρλανδίας δεν είχε ποτέ να κάνει με το πόσους φόρους πρέπει να πληρώσει η Apple, αλλά με το ποια κυβέρνηση θα πάρει τα λεφτά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ιρλανδική κυβέρνηση και η Apple συμφωνούν πως οι φόροι έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος». [SID:11219244]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece