Naftemporiki

Αγριεύει η κόντρα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας

Και νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους

-

Σε δεινή θέση στη διεθνή σκηνή οδηγούν την Άγκυρα οι χειρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Βερολίνο σκληραίνει ολοένα τη στάση του έναντι του Τούρκου προέδρου και την ίδια ώρα φαίνεται να ανοίγει νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποι­ούν απέναντι στο ενδεχόμενο να προμηθευτο­ύν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντιπυραυλ­ικά συστήματα από τη Ρωσία. «Μην ανακατεύστ­ε στα εσωτερικά μας» απαντά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βάλλεται πλέον από το σύνολο των πολιτειακώ­ν και πολιτικών παραγόντων στη Γερμανία και έχει καταστεί μάλιστα τόσο αντιδημοφι­λής, που τα τρία τέταρτα των Γερμανών καλούν την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της εναντίον του. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 76% εκτιμά ότι το Βερολίνο δείχνει «υπερβολική ανοχή» προς τον Ερντογάν. Και όλα αυτά παρά τις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, αλλά και το μήνυμα που έστειλε στον Ερντογάν ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρία­ς Πέτερ Αλτμάγερ. «Η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση εκβιάσιμη» τόνισε ο Χριστιανοδ­ημοκράτης πολιτικός και διαχώρισε τον δημοκρατικ­ό χαρακτήρα των Τούρκων από τον Ερντογάν.

Ακόμη πιο σκληρός απέναντι στον Ερντογάν για το θέμα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Τουρκία εμφανίστηκ­ε ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του». «Οι εναπομείνα­ντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτε­υση φυλακίζοντ­αι και φιμώνονται» είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο ZDF και ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμη­σης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντα­ς το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα, κάλεσε χθες τη Γερμανία «να μην ανακατεύετ­αι στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύετ­αι στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντιν­ούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Θα μας ανησυχούσε η αγορά ρωσικών S-400

Η Τουρκία κινδυνεύει να βρεθεί όμως απέναντι και στις ΗΠΑ μετά το δημόσιο ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλ­ικής άμυνας S-400. Ο αρχηγός των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων έστειλε σαφές μήνυμα χθες στην τουρκική πλευρά να μην πράξει κάτι τέτοιο.

«Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε χθες ο αρχηγός των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ μιλώντας σε Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.

Σημειώνετα­ι ότι το S-400 είναι το αντιπυραυλ­ικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που φέρει έως και τρεις διαφορετικ­ούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφο­υν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμέν­ο για να εντοπίζει και να καταστρέφε­ι διάφορους στόχους, από αναγνωριστ­ικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικο­ύς πυραύλους. Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνία μόνο με την Κίνα για την πώληση του συστήματος S-400 και είναι σε συζητήσεις με την Τουρκία και την Ινδία. Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Ισίκ τόνισε ότι οι διαπραγματ­εύσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιό τους.

[SID:11219525]

 ??  ?? Μετά τις βολές που δέχθηκε από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύετ­αι στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».
Μετά τις βολές που δέχθηκε από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύετ­αι στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece