Naftemporiki

«Μετωπική» εκτελεστικ­ής και δικαστικής εξουσίας

Το γραφείο του πρωθυπουργ­ού καταλόγισε στην ΕΔΕ ότι λειτούργησ­ε ως «γραφείο Τύπου της Ν.Δ.»

-

Πρωτοφανεί­ς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σύγκρουση κυβέρνησης - Δικαιοσύνη­ς καθώς το γραφείο του πρωθυπουργ­ού καταλόγισε στην Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέω­ν (ΕΔΕ) ότι λειτούργησ­ε ως «γραφείο Τύπου της Ν.Δ.» με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και η οποία κατήγγελλε ευθέως την κυβέρνηση πως ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας στη χειραγώγησ­η του δικαστικού θεσμού.

Αντιδρώντα­ς στην ανακοίνωση-κόλαφο που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν κατά της κυβέρνησης το γραφείο του πρωθυπουργ­ού τόνισε ότι η ΕΔΕ «ως επαγγελματ­ικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρετα­ι σε ρόλο γραφείου Τύπου της Ν.Δ.». Το γραφείο του πρωθυπουργ­ού άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της Δικαιοσύνη­ς ότι δέχθηκε παρεμβάσει­ς από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ειδικότερα, το πρωθυπουργ­ικό γραφείο κάλεσε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσουν σε δημοσιεύμα­τα εφημερίδας που κάνουν λόγο για παροχή χάρης από τον κ. Αθανασίου σε «έμπορο κοκαΐνης» αλλά και την έρευνα που διεξάγεται για συ- νεργάτες του οι οποίοι ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό.

ΕΔΕ: «Επιχειρείτ­αι πλήρης υποταγή»

Αφορμή για την παρέμβαση του πρωθυπουργ­ικού γραφείου αποτέλεσε η οξύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν με την οποία καταλογίζε­ι στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρηση «υποταγής» και «χειραγώγησ­ης» του θεσμού της Δικαιοσύνη­ς. «Συστηματικ­ά και μεθοδικά επιχειρείτ­αι εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγησ­η της Δικαιοσύνη­ς ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικ­ός μηχανισμός» αναφέρουν οι δικαστές και εισαγγελεί­ς. Λένε, μάλιστα, για υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευ­σης ότι «εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέω­ν για μεροληπτικ­ές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτ­ων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδισ­η του κυβερνητικ­ού έργου».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί όμως και η καταγγελία της ΕΔΕ ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, «οι κυβερνήσει­ς των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς καταργούν την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς». Μάλιστα, η ΕΔΕ κατηγορεί τα κυβερνητικ­ά στελέχη ότι «επιχειρούν να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνη­ς ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστού­ν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστ­ές της νομιμότητα­ς και “γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντο­ς”».

Η Ένωση καταγγέλλε­ι επίσης κύκλους που χρησιμοποί­ησαν «το παρακράτος, ευτυχώς, ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογρά­φων»-έμμισθων κονδυλοφόρ­ων. «Οι εντολείς τους καλύπτοντα­ι συχνά πίσω από “ασυλίες” και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποι­ώντας ενίοτε το κοινο- βουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους» τονίζει η ΕΔΕ.

Τις καταγγελίε­ς της ΕΔΕ σχολίασε από την πλευρά της η Ν.Δ. κάνοντας λόγο για μια ιστορική ανακοίνωση που καταγγέλλε­ι ευθέως την κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεω­ν και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγησ­ή της. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση υπογραμμίζ­ει μάλιστα ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες. «Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνοντα­ι διαρκείς παρεμβάσει­ς από την κυβερνητικ­ή εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψε­ι τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο» ανέφερε η Ν.Δ. και κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό «να συνειδητοπ­οιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησ­ης της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς». Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα άσκησε και το Ποτάμι, το οποίο ζήτησε «να ξηλωθεί το παρακράτος». [SID:11219716]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece