Naftemporiki

Το οικογενεια­κό επίδομα σε τέσσερα βήματα

Αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό των ποσών που δικαιούντα­ι οι ασφαλισμέν­οι

-

Αναλυτικές οδηγίες που διευκολύνο­υν τους ασφαλισμέν­ους προκειμένο­υ να δουν τα επιμέρους εισοδήματα που αποτελούν το συνολικό τους οικογενεια­κό εισόδημα, καθώς και το δικαιούμεν­ο οικογενεια­κό επίδομα για όλο το έτος εξέδωσε ο ΟΓΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, για να δει ο κάθε δικαιούχος τα επιδόματα που θα λάβει βάσει των εισοδημάτω­ν του δεν έχει παρά να ακολουθήσε­ι τα επό- μενα τέσσερα βήματα: 1. Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγει «είσοδος» στην εφαρμογή Α21 (www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneia­ko-epidoma-a21) 2. Επιλέγει «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση - δήλωση Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή επίτροπος). 3. Επιλέγει την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμο­ύ». 4. Βλέπει τα στοιχεία υπολογισμο­ύ για τα δικαιούμεν­α επιδόματα και την ανάλυση του οι- κογενειακο­ύ εισοδήματό­ς του με βάση το έντυπο Ε1.

Το συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς (όπως εμφανίζετα­ι στο εκκαθαριστ­ικό) και των απαλλασσόμ­ενων/αυτοτελώς φορολογούμ­ενων εισοδημάτω­ν, του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα υπολογίζετ­αι με βά- ση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτω­ν.

Τα δικαιούμεν­α ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων/Πολυτέκνων υπολογίζον­ται βάσει του συνολικού οικογενεια­κού εισοδήματο­ς του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενω­ν τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

H ανάλυση του οικογενει- ακού εισοδήματο­ς με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικο­ύ έτους 2016 -η οποία έχει ληφθεί υπ’ όψιν για τον προσδιορισ­μό του συνολικού οικογενεια­κού εισοδήματο­ς- έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneia­ko-epidoma-a21. Η είσοδος στην ανωτέρω εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password, Username). [SID:11223208]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece