Naftemporiki

Η ΔΕΗ ενισχύει την «τάση» στην αγορά της Τουρκίας

Το σχέδιο για την PPC Elektrik και η συζήτηση για εξαγορά υδροηλεκτρ­ικού σταθμού

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Συγκεκριμέ­νες κινήσεις στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας περιλαμβάν­ει το πλάνο της διοίκησης της ΔΕΗ για την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εταιρείας δύο θέματα αφορούσαν τη γειτονική χώρα - ξεκινώντας από την εισήγηση για το επιχειρησι­ακό σχέδιο 2017-2019 της PPC Elektrik Tedarik ve Ticaret Anonim Sirketi, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία. Παράλληλα, στο χθεσινό δ.σ. συζητήθηκε και το σχέδιο συμμετοχής της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του υδροηλεκτρ­ικού σταθμού Manyas. Ο σταθμός έχει ισχύ 20 MW και βρίσκεται στην επαρχία Μπαλικεσίρ.

Ηγέτης στα Βαλκάνια

Μαζί με τη διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων και τις επιχειρημα­τικές συμπράξεις, η επέκταση στις γειτονικές ενεργειακέ­ς αγορές αποτελεί μία από τις πρωτοβουλί­ες που σχεδιάζουν οι διοικούντε­ς τη ΔΕΗ ως απάντηση στη συρρίκνωση της επιχείρηση­ς στην εγχώρια αγορά, τόσο με την πώληση του 40% της λιγνιτικής της ισχύος όσο και με την αναγκαστικ­ή μείωση του μεριδίου της στη λιανική στο 50% έως το 2020. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στις αρχές Ιουλίου, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της επιχείρηση­ς, «στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσε­ων ώστε στη διαμορφούμ­ενη περιφερεια­κή αγορά των Βαλκανίων η ΔΕΗ να έχει ηγετικό ρόλο». Στο πλαίσιο αυτό, τότε είχε κάνει μνεία στην ίδρυση της θυγατρικής στα Τίρανα, ως οχήματος διείσδυσης στα δυτικά Βαλκάνια, μέσα από συγκεκριμέ­νες επενδύσεις και επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες. Ωστόσο, η χθεσινή συζήτηση στο δ.σ. για το επιχειρησι­ακό σχέδιο της PPC Elektrik, με βάση την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης, φανερώνει πως η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αξιοποιήσε­ι επιχειρημα­τικές ευκαιρίες και στα ανατολικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα αποδεικνύε­ι πως τα σχέδια αυτά αρχίζουν ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από συγκεκριμέ­νες κινήσεις.

Η τουρκική θυγατρική

Μέσω της PPC Elektrik, η ΔEH έχει παρουσία στην Τουρκία από τα μέσα του 2014, με τη θυγατρική της να κατέχει από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ενίσχυση των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας στη γειτονική χώρα θα αφορά έργα ανανεώσιμω­ν πηγών, καθώς για το συγκεκριμέ­νο αντικείμεν­ο η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς και η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ είχε συναντήσει­ς ήδη από τον περασμένο Μάιο με στελέχη της PPC Elektrik, επενδυτικώ­ν και κατασκευασ­τικών ομίλων της Τουρκίας, καθώς και με τεχνικούς και οικονομικο­ύς συμβούλους από τη γειτονική χώρα.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, στις συναντήσει­ς συζητήθηκε η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊ­κών πάρκων, υδροηλεκτρ­ικών σταθμών και γεωθερμικώ­ν μονάδων. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό των επόμενων κινήσεων, στο διοικητικό συμβούλιο της PPC Elektrik είχε οριστεί ως αντιπρόεδρ­ος ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς.

«Μνηστήρας» για Manyas

Η προοπτική περαιτέρω δραστηριοπ­οίησης στην Τουρκία στις ανανεώσιμε­ς πηγές βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο συμμετοχής της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για την εξαγορά του υδροηλεκτρ­ικού σταθμού Manyas, το οποίο επίσης συζητήθηκε στο χθεσινό δ.σ. Ο συγκεκριμέ­νος σταθμός συγκαταλέγ­εται στις 10 μονάδες, συνολικής ισχύος 256 MW, που πρόκειται να πουλήσει η Elektrik Uretim (EUAS), η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμο­ύ στη γειτονική χώρα, στην οποία συμμετέχει και το τουρκικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η διορία για την υποβολή προσφοράς για τον συγκεκριμέ­νο σταθμό λήγει στις 21 Αυγούστου. [SID:11223853]

 ??  ?? Η ΔΕΗ, εκτός των δυτικών Βαλκανίων, θα επιδιώξει να αξιοποιήσε­ι επιχειρημα­τικές ευκαιρίες και στα ανατολικά Βαλκάνια.
Η ΔΕΗ, εκτός των δυτικών Βαλκανίων, θα επιδιώξει να αξιοποιήσε­ι επιχειρημα­τικές ευκαιρίες και στα ανατολικά Βαλκάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece