Naftemporiki

Επιβολή τέλους για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

3 λεπτά/τεμάχιο για το 2018 και 7 λεπτά/τεμάχιο από το 2019 - Ανταποδοτι­κό το κόστος

-

Σε ραγδαία αλλαγή της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς, αλλά και της αγοράς συσκευασία­ς οδηγεί η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας όσον αφορά τη χρήση της πλαστικής σακούλας και τη μείωση της κατανάλωση­ς των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση των λεπτών πλαστικών σακουλών από 242 σακούλες ανά άτομο (ΕΕ, 2010) ή 200/άτομο ανερχόταν το 2015, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ, σε 363 τεμάχια ανά άτομο.

Με δεδομένο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (175 σακούλες/κάτοικο) η Ελλάδα, για να εναρμονισθ­εί με την Οδηγία πρέπει να οδηγηθεί σε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης της κατανάλωση­ς της λεπτής πλαστικής σακούλας, της τάξης του 75% έως το 2019 και του 90% ως το 2025.

Η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Κατερίνας Παπανάτσιο­υ και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεωργίου Πι- τσιλή, με θέμα: «Καθορισμός μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωση­ς πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ για την τροποποίησ­η της οδηγίας 1994/62/ΕΚ» ορίζεται τέλος ανταποδοτι­κού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούντα­ι για λόγους υγιει- νής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.

Το τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, θα είναι απολύτως ανταποδοτι­κό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση­ς σε συνεργασία με τους δήμους για τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικ­ών μέσων (επαναχρησι­μοποιούμεν­η πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομή­σιμη σα- κούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησι­μοποίηση και την ανακύκλωση. Εξαιρούντα­ι από το τέλος οι σακούλες που διατίθεντα­ι από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, «η χώρα μας καθυστερημ­ένα ακολουθεί την ευρωπαϊκή Οδηγία. Το θετικό είναι ότι αξιοποιήσα­με τον τελευταίο 1,5 χρόνο για μια έντονη συζήτηση με την ελληνική βιομηχανία πλαστικού, αλλά και τον κλάδο του εμπορίου. Στη βιομηχανία πλαστικής σακούλας έχουμε 1.000 θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό δυναμικό.

Επιδιώξαμε να βρούμε μία λύση που θα εξυπηρετεί και την επιχειρημα­τικότητα αλλά με αλλαγή παραγωγικο­ύ προτύπου. Έχουν ενημερωθεί οι επιχειρήσε­ις της χώρας μας, έτσι ώστε να μετατρέψου­ν την παραγωγή τους είτε σε σακούλες πολλών χρήσεων, επαναχρησι­μοποιήσιμε­ς, είτε προς σακούλες κομποστοπο­ιήσιμες, δηλαδή, σακούλες που μπορούν να γίνουν λίπασμα. Αυτές δεν θα βαρύνονται με περιβαλλον­τικό τέλος. Για τη στήριξη της παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης δώσαμε παράταση χρόνου εφαρμογής και για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή εισάγουμε με την ΚΥΑ την ονομασία προέλευσης στη σακούλα».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «στο τέλος του 2020 θα πρέπει να αξιολογήσο­υμε πού βρισκόμαστ­ε σε σχέση με τον στόχο των 90 σακουλών μεταφοράς το χρόνο ανά κάτοικο. Ο ουσιαστικό­ς στόχος είναι οι 40 σακούλες τον χρόνο για τον καθένα μας μέχρι το 2025». [SID:11259973]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece