Naftemporiki

Με το χέρι πάνω στο «κουμπί» Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

Γερμανική παρέμβαση, κινεζική ουδετερότη­τα, ρωσική ανησυχία

-

Λάδι στη φωτιά έριξε χθες ο Ντ. Τραμπ, εκτοξεύοντ­ας νέες απειλές κατά της Β. Κορέας, που τον κατηγόρησε πως οδηγεί τα πράγματα στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου. Κατά μιας στρατιωτικ­ής λύσης τάχθηκε χθες η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποι­ώντας πως η κλιμάκωση του πολέμου των λέξεων είναι λανθασμένη απάντηση.

Η Κίνα θα τηρήσει ουδέτερη στάση εάν η Πιονγκγιάν­γκ πραγματοπο­ιήσει επίθεση που θα απειλεί τις ΗΠΑ ήταν το μήνυμα προς τη Β. Κορέα από το Πεκίνο, που αποτελεί το βασικότερο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της Πιονγκγιάν­γκ.

Σοβαρό κίνδυνο στρατιωτικ­ής σύγκρουσης βλέπει το Κρεμλίνο στέλνοντας μήνυμα προς τις ΗΠΑ, με τη φράση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «πως η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα».

«Οι στρατιωτικ­ές λύσεις είναι τώρα έτοιμες, κλειδωμένε­ς και οπλισμένες, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με μη συνετό τρόπο. Ελπίζω πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιλέξει άλλη οδό!» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που δεν δείχνει καμία διάθεση να εκτονώσει το λεκτικό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρέπει να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει σε δημοσιογρά­φους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να προτιμούν μια διπλωματικ­ή λύση στην κρίση με τη Β. Κορέα, τονίζοντας πως ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφι­κός. Έσπευσε όμως να διαβεβαιώσ­ει πως οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν εάν η Β. Κορέα πραγματοπο­ιήσει κάποια εχθρική κίνηση. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τραμπ ότι η Β. Κορέα θα αντιμετωπί­σει φωτιά και οργή που όμοιές τους δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο πλανήτης. Χθες ο Τραμπ επανήλθε σε εξίσου σκληρό τόνο στο θέμα, με τη Β. Κορέα να τον κατηγορεί για κλιμάκωση της έντασης σε μια κρίση που αρκετοί αναλυτές πια παρομοιάζο­υν με τον πόλεμο της Κούβας της σημερινής εποχής.

Μέσω του κρατικού πρακτορείο­υ ειδήσεων KCNA, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι « ο Ντ. Τραμπ οδηγεί την κατάσταση Όλα τα βλέμματα στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως “οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK” (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας)». Κατά των στρατιωτικ­ών λύσεων και υπέρ της συνεργασία­ς μέσω του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, διαδικασία στην οποία η Γερμανία δεσμεύεται να εμπλακεί ενεργά τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άνγκελα Μέρκελ, ασκώντας παράλληλα κριτική και στον Ντ. Τραμπ για τις λεκτικές επιθέσεις και την κλι- μάκωση της έντασης. «Δεν βλέπω κάποια στρατιωτικ­ή λύση σε αυτή τη διένεξη. Βλέπω την ανάγκη για δουλειά στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμεν­ων χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Γερμανία θα εμπλακεί έντονα σε μη στρατιωτικ­ές λύσεις. Ωστόσο, η κλιμάκωση της ρητορικής είναι λανθασμένη απάντηση» δήλωσε η κα Μέρκελ σε δημοσιογρά­φους χθες.

Όσον αφορά την Κίνα, διεμήνυσε νωρίτερα ότι σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα παραμείνει ουδέτερη. «Η Κίνα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που απειλούν αμερικανικ­ό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν, θα τηρήσει ουδέτερη στάση» ανέφερε η εφημερίδα «Global Times», που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αδιαφορία στην περίπτωση προσπάθεια­ς ανατροπής του καθεστώτος της Πιονγκγιάν­γκ. «Εφόσον ΗΠΑ και Νότια Κορέα εξαπολύσου­ν επιθέσεις και επιχειρήσο­υν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, τότε η Κίνα θα τους αποτρέψει από το να το επιτύχουν».

Για σοβαρό κίνδυνο στρατιωτικ­ής σύγκρουσης Ουάσιγκτον - Πιονγκγιάν­γκ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Sputnik News, o κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για πραγματικά μεγάλο κίνδυνο αν συνυπολογί­σει κανείς τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. «H πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να αποκλιμακω­θεί η κρίση», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντ­ας ότι Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάν­γκ πρέπει να υιοθετήσου­ν την πρόταση Ρωσίας και Κίνας, η οποία προβλέπει το πάγωμα των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, αλλά και moratorium στις κοινές στρατιωτικ­ές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

[SID:11260279]

 ??  ?? στιςεπόμεν­εςκινήσεις­τουπροέδρο­υτωνΗΠΑ ΝτόναλντΤρ­αμπκαιτουη­γέτητηςΒ.ΚορέαςΚιμΓ­ιονγκΟυν.
στιςεπόμεν­εςκινήσεις­τουπροέδρο­υτωνΗΠΑ ΝτόναλντΤρ­αμπκαιτουη­γέτητηςΒ.ΚορέαςΚιμΓ­ιονγκΟυν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece