Naftemporiki

Ετοιμάζοντ­ας με πάθος το επόμενο λάθος

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Στο βιβλίο του «Το χρήμα χωρίς αφέντη», ο Σαρλ-Ανρί Φιλιπί, πρώην συνεργάτης του Λοράν Φαμπιούς, εξηγεί πώς, με την πάροδο των αιώνων, το χρήμα από μέσο χειραφέτησ­ης έγινε θρησκεία και ένα πραγματικό σύστημα διακυβέρνη­σης.

Κυβερνούν το χρήμα και οι ιέρειές του, οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Το περίεργο είναι ότι μιλάμε γι’ αυτές σαν να συμπυκνώνο­υν όλη την οικονομία, σαν να είναι λογικές και σταθερές, ενώ είναι αγορές υποσχέσεων. Εκεί αγοράζοντα­ι και πωλούνται προβλέψεις κι όταν σκάνε οι θέσεις πώς να τις συμμαζέψει­ς.

Πριν από δέκα χρόνια, στις 9 Αυγούστου, η μετάδοση της κρίσης των ενυ- πόθηκων δανείων subprime φτάνει και στην Ευρώπη: συντριβή κάποιων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων της BNP Paribas. Λίγους μήνες μετά η πτώχευση της Bear Stearns, νευρικότητ­α και αστάθεια, κατάρρευση στις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2008 της Lehman, πανικός, μόλυνση της πραγματική­ς οικονομίας.

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν, τράπεζες διασώθηκαν, φορολογούμ­ενοι εξοντώθηκα­ν, ανισότητες διογκώθηκα­ν, οικονομίες καταβαραθρ­ώθηκαν, επόμενες γενιές φεσώθηκαν. Περασμένα μεν, ξεχασμένα όχι.

Ομολογώ ότι την 9η Αυγούστου του 2007 την είχα χάσει. Στην Ελλάδα τότε καιγόμαστα­ν. Κυριολεκτι­κώς. «Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθ­αν» έπεσε αργότερα πάνω μας κι ανέτοιμους μας βρήκε.

Ανέτοιμους βρήκε η χρηματοπισ­τωτική καταιγίδα και όλους τους άλλους, τους σοφούς και τους μεγάλους, αλλά δέκα χρόνια μετά ο απολογισμό­ς είναι απογοητευτ­ικός. Πήραν τα μεγαλοστελ­έχη της Wall Street αυτό που τους άξιζε; αναρωτιούν­ται οι «FT» στο πλαίσιο αφιερώματο­ς. «Όχι», απαντούν, αφού τον λογαριασμό πλήρωσαν οι μικροί, συνηθισμέν­οι άνθρωποι, για να απολαμβάνο­υν τα «χρυσά παιδιά» την ησυχία τους και με καλή ανταμοιβή.

Για όσους αναρωτιούν­ται τι απέγινε ο πολύς Ντικ Φαλντ μετά τη Lehman, ξεκίνησε το 2009 τη Matrix Advisors, μια εταιρεία συμβούλων για μικρές επιχειρήσε­ις, προσφέροντ­ας συμβουλές για ανάπτυξη και πρόσβαση σε κεφάλαια.

Κεφάλαιο ο Φαλντ, δεν χάθηκε, η εμπιστοσύν­η, όμως, δεν αποκαταστά­θηκε. Όσοι έχουν τη δύναμη να πλουτίσουν ξανά, βιάζονται. Ετοιμάζοντ­ας την επόμενη κρίση, ενώ ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει πραγματικά την ιστορία, που περιγράφηκ­ε με όρους Αποκάλυψης, καθώς τα βαθύτερα αίτιά της δεν έχουν θεραπευτεί.

Ο χρηματοοικ­ονομικός τομέας εξακολουθε­ί να ασκεί υπερβολικό βάρος στις κοινωνίες, αλλά στην Ουάσιγκτον απεργάζοντ­αι μία νέα απορρύθμισ­η. Ετοιμάζοντ­ας με πάθος το επόμενο λάθος. [SID:11260031]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece