Naftemporiki

Το Ισραήλ άναψε «πράσινο φως» στην Energean

Εγκρίθηκε το Field Developmen­t Plan

-

To «πράσινο φως» από τον επίτροπο πετρελαίου του Ισραήλ έλαβε το σχέδιο ανάπτυξης (Field Developmen­t Plan) της Energean Israel για τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin. Η Energean Israel είναι θυγατρική 5050 της Energean (διαχειρίστ­ριας του κοιτάσματο­ς Πρίνου στην Καβάλα) και της Kerogen Capital, ενώ κατέχει το 100% των δύο κοιτασμάτω­ν στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν 2,7 τρισεκατομ­μύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, καθώς και 41 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθ­ράκων, τα οποία συνιστούν συνολικά δυνητικά αποθέματα (2C) 531 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Το σχέδιο ξεκινά με την ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς Karish, που θα προχωρήσει με την πραγματοπο­ίηση τριών γεωτρήσεων και με τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευση­ς και εκφόρτωσης (Floating Production Storage and Offloading), η οποία θα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, με δυνατότητα παραγωγής 400 εκατ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα.

Με στόχο την παραγωγή αερίου το 2020, το επόμενο βήμα αποτελεί η λήψη της τελικής επενδυτική­ς απόφασης (Final Investment Decision), η οποία αναμένεται εντός του έτους. Η Energean έχει αναθέσει στη Morgan Stanley τον ρόλο του συμβούλου χρηματοδότ­ησης του σχεδίου (Project Finance Advisor) για την ύψους 1,3-1,5 δισ. δολαρίων επένδυση που απαιτείται για την ανάπτυξη του Karish.

Ως σημαντικό επίτευγμα για την εταιρεία χαρακτήρισ­ε την έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean. «Εντείνουμε την προσπάθειά μας για να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση έως το τέλος του έτους, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σύναψη συμφωνιών για τις απαιτούμεν­ες πωλήσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμέ­να, έχουμε ήδη υπογράψει τελικά συμβόλαια ή αρχικές συμφωνίες (MOU’s) για ποσότητες που υπερκαλύπτ­ουν τα 3 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως», πρόσθεσε. [SID:11293830]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece