Naftemporiki

Αγώνας δρόμου για τα έσοδα από τις αποκρατικο­ποιήσεις

Στα 3,5 δισ. ευρώ ο πήχης για το 2018, μετά το μισό δισ. του 2016 και τον στόχο για 2 δισ. φέτος

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Κρίσιμο για τα έσοδα από τις αποκρατικο­ποιήσεις χαρακτηρίζ­εται το επόμενο διάστημα, με το Ταμείο Αξιοποίηση­ς της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να καλείται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι μνημονιακο­ί στόχοι. Πέραν, όμως, του αμιγούς οικονομικο­ύ σκέλους, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί, οι αποκρατικο­ποιήσεις θα δώσουν και το μήνυμα της μεταρρύθμι­σης της ελληνικής οικονομίας, η οποία πρέπει να καταστεί ελκυστική στους επενδυτές.

Με γνώμονα τις δύο παραπάνω παραμέτρου­ς, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίε­ς (αν και πολλές φορές δεν είναι στο «χέρι» του καθώς λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν κι άλλοι παράγοντες) προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος της εισροής 6 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Αυγούστου 2018, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Πλέον ο στόχος που έχει τεθεί είναι αρκετά φιλόδοξος, δεδομένου ότι το 2016, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύθη­κε χθες, εισπράχθηκ­αν 447,7 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος στόχος του Ταμείου είναι η είσπραξη περίπου 2 δισ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ έχει εισρεύσει από την παραχώρηση των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport. Για το τρέχον έτος εισπράξεις αναμένοντα­ι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και από πωλήσεις ακινήτων. Συνεπώς, εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να εισρεύσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ και της έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη διάρκεια της χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016 ολοκληρώθη­καν συναλλαγές ύψους 447,7 εκατ. ευρώ. Το συσσωρευμέ­νο ύψος των βεβαιωμένω­ν συναλλαγών από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από το 2011 μέχρι και την ημερομηνία αναφοράς, ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ, ενώ το συσσωρευμέ­νο ύψος των εισπραχθέν­των τιμημάτων για το ίδιο χρο- νικό διάστημα ανέρχεται σε 3,44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το ΤΑΙΠΕΔ, για την περίοδο από 01/01/2016 έως 31/12/2016, κατέγραψε ζημίες ύψους 2,08 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,32 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2015». Το σύνολο της αμοιβής του ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακ­ών στοιχείων για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αμοιβή από τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ να ανέρχεται σε 24,32 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμέ­να η αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ για την κάλυψη των λειτουργικ­ών του εξόδων για την υπό εξέταση περίοδο ανέρχεται σε ποσοστό 0,2% για τους πρώτους πέντε μήνες και 0,5% για τους υπόλοιπους μήνες επί του τιμήματος της αξιοποίηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων και υπολογίζετ­αι επί του βεβαιωμένο­υ τιμήματος.

Αναφορικά με τους νέους διαγωνισμο­ύς, ο μόνος μεγάλος που αναμένεται εντός του 2017 σχετίζεται με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την προκήρυξη κατάθεσης μη δεσμευτικο­ύ ενδιαφέρον­τος να αναμένεται σύντομα. Οι λοιποί διαγωνισμο­ί και ειδικά αυτοί που σχετίζοντα­ι με τις ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) και με την πώληση ποσοστών σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ μεταφέροντ­αι στο 2018.

Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί συμμετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσε­ις, καθώς και τα δικαιώματα του Δημοσίου επί 78 περιουσιακ­ών στοιχείων, μεταξύ των οποίων οι συμβάσεις παραχώρηση­ς οδικών αξόνων (από την Αττική Οδό μέχρι τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου), η υποθαλάσσι­α αποθήκη φυσικού αερίου ανοικτά της Καβάλας, τα μικρά περιφερεια­κά αεροδρόμια που δεν παραχωρήθη­καν, μικρά λιμάνια και μαρίνες κ.ο.κ.

Κατέχει, επίσης, τα δικαιώματα άσκησης ψήφου του Δημοσίου στην Εγνατία Οδό, την ΕΛΒΟ, τα ΕΛΤΑ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και 111 κρατικά ακίνητα. Υπογραμμίζ­εται ότι μέχρι το τέλος του 2016 είχε πραγματοπο­ιηθεί ή συμφωνηθεί η μεταβίβαση 27 κρατικών ακινήτων σε ιδιώτες.

[SID:11296404]

 ??  ?? Εντός του 2017 αναμένεται ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ οι διαγωνισμο­ί για τις ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις ή την πώληση ποσοστών άλλων ΔΕΚΟ μεταφέροντ­αι στο 2018.
Εντός του 2017 αναμένεται ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ οι διαγωνισμο­ί για τις ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις ή την πώληση ποσοστών άλλων ΔΕΚΟ μεταφέροντ­αι στο 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece