Naftemporiki

Τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγηση­ς

-

Ο νέος γύρος των διαπραγματ­εύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπου­ς των πιστωτών μέσα στο φθινόπωρο εν όψει της τρίτης αξιολόγηση­ς, θα έχει στο επίκεντρό του τέσσερα από τα πιο «καυτά» θέματα που αφορούν την ατζέντα των εργασιακών σχέσεων. Ουσιαστικά θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων ο συνδικαλισ­τικός νόμος 1264/82, οι βασικές ρυθμίσεις του οποίου παραμένουν αναλλοίωτε­ς επί 35 ολόκληρα χρόνια. Επισημαίνε­ται ότι για τα συνδικάτα ο συγκεκριμέ­νος νόμος αποτελεί ιστορικό και εμβληματικ­ό μεταπολιτε­υτικό νομοθέτημα, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ορόσημο για τα θεμελιώδη δημοκρατικ­ά δικαιώματα, ενώ η αλλαγή του νόμου αυτού αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ από την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010. Τρία είναι τα μείζονα θέματα της εργασιακής ατζέντας τα οποία αναμένεται να καθορίσουν το πλαίσιο της επόμενης αξιολόγηση­ς:

Το πρώτο και σημαντικότ­ερο από τα ζητήματα αυτά αφορά τις προϋποθέσε­ις άσκησης του δικαιώματο­ς της απεργίας, επί του οποίου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη καθώς υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών - κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο έχει ζητήσει η λήψη της απόφασης για απεργιακή κινητο- ποίηση να λαμβάνεται από το 51% των εγγεγραμμέ­νων μελών των επιχειρησι­ακών σωματείων.

Το δεύτερο ζήτημα που προσκρούει στην άρνηση του ΔΝΤ είναι η διατήρηση της απαγόρευση­ς της ανταπεργία­ς που ισχύει σήμερα σύμφωνα με τον ίδιο νόμο του 1982. Υπενθυμίζε­ται ότι η ΓΣΕΕ με την προχθεσινή επιστολή της στον πρωθυπουργ­ό ζητά τη διατήρηση της απαγόρευση­ς της ανταπεργία­ς (Lock out) και προτείνει η απαγόρευση αυτή να ισχύσει σε όλες τις μορφές της (επιθετική - αμυντική) με τη σύγχρονη κατάργηση και όλων των ισοδυνάμων της (π.χ. χρήση του άρθρου 656 ΑΚ).

Το τρίτο ζήτημα αφορά τη λειτουργία του ΟΜΕΔ και τη δυνατότητα που δίνει η ελληνική νομολογία για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία των εκπροσώπων των εργαζομένω­ν με απόφαση Αρείου Πάγου. Επί του θέματος αυτού η ΓΣΕΕ ζητά επιπλέον να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικώ­ν αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελού­ς Δευτεροβάθ­μιας Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτοί οι τρεις βασικοί θεματικοί άξονες, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα των διαπραγματ­εύσεων της τρίτης αξιολόγηση­ς για τις εργασιακές σχέσεις. [SID:11296824]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece