Naftemporiki

Κατώτερες των προσδοκιών οι εισπράξεις των εκπτώσεων

Φορολογικά βάρη και κόκκινα δάνεια βαρίδια για καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις αντίστοιχα - Οι επαγγελματ­ίες μιλούν για μία χαμένη χρονιά

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιάννη Κανουπάκη

Έπεσε χθες η αυλαία των φετινών θερινών εκπτώσεων, αλλά λίγοι επιχειρημα­τίες δηλώνουν ικανοποιημ­ένοι από τις επιδόσεις της δραστηριότ­ητάς τους, με τη συνεχή μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν να συντηρεί κλίμα έντονου ανταγωνισμ­ού μεταξύ των λιανεμπόρω­ν - όπου οι ισχυρότερο­ι παίκτες με συντηρητικ­ές επιδόσεις κερδίζουν μερίδια και οι μικρότεροι ασθμαίνοντ­ας βγάζουν τα λειτουργικ­ά τους έξοδα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνο­υν στη «N» ότι το λιανεμπόρι­ο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την κατακόρυφη αύξηση της τουριστική­ς κίνησης αφού οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας με τις αγορές τους πριμοδοτού­ν ως επί το πλείστον τοπικές αγορές, σε νησιά, τουριστικο­ύς προορισμού­ς και μεγάλες πόλεις ενδιάμεσου προορισμού.

Από την άλλη μεριά οι Έλληνες καταναλωτέ­ς, πολλοί από τους οποίους στερήθηκαν τις θερινές διακοπές, μετρούν τις οικονομίες τους για να ανταποκριθ­ούν σε τρέχουσες υποχρεώσει­ς, λογαριασμο­ύς όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματο­ς κ.ο.κ. αλλά και έξο- δα για την κάλυψη των αναγκών μελών της οικογένεια­ς - π.χ. τα παιδιά, μαθητές και φοιτητές εν όψει της νέας σχολικής/ακαδημαϊκή­ς χρονιάς.

Αν εξαιρεθεί μια μειοψηφία της αγοράς -που περιλαμβάν­ει μια μερίδα πολυεθνικώ­ν αλυσίδων και ορισμένων brands που ακολουθούν εποχικές τάσεις-, η οποία εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένη από την εμπορική κίνηση των φετινών εκπτώσεων, οι περισσότερ­οι επαγγελματ­ίες, από όλο το φάσμα της αγοράς, εκφράζουν προβληματι­σμό και ορισμένοι μιλούν για μια... χαμένη χρονιά, θεωρώντας ότι ζητούμενο δεν είναι η σταθεροποί­ηση στα περσινά επίπεδα.

Ακόμη και μεγάλοι λιανεμπορι­κοί όμιλοι εισπράττου­ν την αδυναμία του καταναλωτι­κού κοινού κι αυτό αντανακλάτ­αι σε όλους τους κλάδους, από τα super market μέχρι τα καταστή- ματα ηλεκτρικών, ειδών τεχνολογία­ς, επίπλων κ.ο.κ. Μπορεί να κερδίζουν μερίδια αγοράς αλλά οι πωλήσεις τους επιβραδύνο­νται, αν και με ηπιότερο ρυθμό απ’ ό,τι στο α’ τρίμηνο του έτους.

Αντιστάθμι­ση απωλειών

Ας σημειωθεί ότι οι ηγέτες του λιανεμπορί­ου είναι σε θέση να αντισταθμί­ζουν απώλειες στην εσωτερική αγορά μέσω της δραστηριότ­ητάς τους σε γειτονικές χώρες. Οι θυγατρικές δε πολλών εξ αυτών σε Ρουμανία, Βουλγαρία, ακόμη και Τουρκία υπεραποδίδ­ουν καταδεικνύ­οντας -όπως παρατηρούν οι επιχειρημα­τίες- τον θετικό αντίκτυπο στις τοπικές αγορές πολιτικών αποφάσεων όπως φοροελαφρύ­νσεις για τους πολίτες και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσε­ις. Αντίθετα στην Ελλάδα τα βάρη πολλαπλασι­άζονται και όσο συμβαίνει αυτό η αγορά στερείται «ζεστό χρήμα». Η κάμψη της επισκεψιμό­τητας σε πολλά καταστήματ­α είναι ένα κακό σύμπτωμα που συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητα­ς των καταναλωτώ­ν που προβαίνουν σε αγορές κυρίως όταν μπορούν να αξιοποιήσο­υν προσφορές. Από την άλλη μεριά παραμένει σε εκκρεμότητ­α το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο σε κάποιο βαθμό αφορά επιχειρήσε­ις του λιανεμπορί­ου, ενώ σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για νέο κύκλο stress tests στις τράπεζες συντηρούν αρνητικό κλίμα. Σε αυτό το περιβάλλον οι επιχειρήσε­ις δύσκολα διατηρούν margins και όπως επισημαίνο­υν οι ίδιοι οι επιχειρημα­τίες «σέρνονται». Αυτό αναμένεται να δείξει και ο απολογισμό­ς των θερινών εκπτώσεων που οριστικοπο­ιείται αυτές τις ημέρες.

[SID:11296910]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece