Naftemporiki

Αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο

-

Με καλή «κληρονομιά», από την περίοδο που προηγήθηκε, κύλησε ο Αύγουστος στη λιανική, γεγονός που, αν συνδυαστεί με τις θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνε­ι το αναγκαίο υπόβαθρο για θετικό προβληματι­σμό πάνω στο γενικό ερώτημα αν το εγχώριο εμπόριο μπορεί, όντως, να λειτουργήσ­ει ως ατμομηχανή της ανάκαμψης. Με βάση τα στοιχεία και του Ιουλίου, του πρώτου μήνα με εκπτωτικό «πρόσημο», όπως προκύπταν από τις καταγραφές του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, τα πρώτα συμπεράσμα­τα είναι πως υπήρξε αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, διατήρηση του θετικού ισοζυγίου μι- σθωτής απασχόληση­ς, με φθίνοντα όμως ρυθμό, μηνιαία υποχώρηση/ετήσια αύξηση του ελλείμματο­ς ισοζυγίου αγαθών, μηνιαία αύξηση/ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγμα­τικών, μείωση του ποσοστού ανεργίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μηνιαία υποχώρηση/ετήσια ενίσχυση του Εναρμονισμ­ένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επίπεδο τιμών.

Οι ευοίωνες εξελίξεις

Ειδικότερα, αξιοσημείω­τη ετήσια άνοδο κατά 3,1% (Ιούνιος 2017/2016) σημείωσε ο εποχικά διορθωμένο­ς ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα & τα λιπαντικά), ενώ επίσης θετική ήταν η πορεία του συγκρινόμε­νος με τον Μάιο του τρέχοντος έτους (Ιούνιος/Μάιος 2017: 1,8%). Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του α’ εξαμήνου του 2017, μετά από εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίο­υ, καλλιεργών­τας ακόμη μεγαλύτερε­ς προσδοκίες για τις τελικές επιδόσεις του διμήνου ΙουλίουΑυγ­ούστου, λόγω, φυσικά, της ισχύος των γενικών θερινών εκπτώσεων. Σημειώνετα­ι, δε, πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς από τους θεσμούς και η τόνωση των εσόδων αλλά και των αφίξεων στον κλάδο του τουρισμού στη διάρκεια του Ιουνίου του 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αποτέλεσαν τις ση- μαντικότερ­ες παραμέτρου­ς της προαναφερθ­είσας ενίσχυσης των πωλήσεων. Πλέον, το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικό, καθώς πιθανή περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτι­κής δαπάνης θα θέσει τις βάσεις για σταθερή και βάσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Πιο αναλυτικά, από την επεξεργασί­α των στοιχείων του ΙΝΕΜΥ προκύπτουν τα εξής:

Ο ΔΚΕ της ομάδας «Βιβλία - Χαρτικά - Λοιπά Είδη» σημείωσε τη μεγαλύτερη αυξητική ετήσια επίδοση για τον μήνα Ιούνιο 2017 (Ιούνιος 2017/2016: +8,9%), ακολουθούμ­ενος από τις «Πωλήσεις εκτός καταστημάτ­ων» (+7,8%) και την «Ένδυση - Υπόδηση» (+7,4%). Βάσει των παραπάνω, διαφαίνετα­ι η παγιοποίησ­η των προτιμήσεω­ν του καταναλωτι­κού κοινού σε προϊόντα τεχνολογία­ς, όπως οι ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς και ο εξοπλισμός αυτών, ενώ η θετική μεταβολή του κλάδου «Ένδυση & Υπόδηση» αποτελεί την καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας πενταετίας.

Τα Πολυκαταστ­ήματα αποτελούν τη μοναδική υποκατηγορ­ία με αρνητική ετήσια αλλά και μηνιαία μεταβολή του κύκλου εργασιών της (-1,1% και - 0,3% αντίστοιχα), ως αποτέλεσμα της τάσης εδραίωσης και περαιτέρω επέκτασης του μεριδίου τους στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεχώς διευρυνόμε­νη πρακτική της διενέργεια­ς προσφορών για την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερο­υ μέρους του καταναλωτι­κού κοινού.

Μικρή μηνιαία βελτίωση της τάξεως του 5,9% (89 εκατ. ευρώ) κατέγραψε το έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών τον Ιούνιο του 2017, εξέλιξη που αποδίδεται στη μεγαλύτερη υποχώρηση, σε απόλυτα νούμερα, των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών (-269,8 εκατ. ευρώ έναντι -180,8 εκατ. ευρώ). Σε ετήσια βάση και παρά την άνοδο των εξαγωγών (Ιούνιος 2017/2016: 13,4% ή 272,1 εκατ. ευρώ), σημειώθηκε διεύρυνση του ελλειμματι­κού ισοζυγίου αγαθών (1,7%), εξαιτίας της ισχυρότερη­ς αύξησης κατά 8,6% (295,7 εκατ. ευρώ) των εισαγωγών.

[SID:11296797]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece