Naftemporiki

Ταξιδεύουν εξπρές τα εμπορεύματ­α από Κίνα σε Ευρώπη

Νέα υπηρεσία από την Cosco Shipping Lines μέσω Πειραιά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μέχρι και επτά ημέρες νωρίτερα θα φτάνουν στην Ευρώπη τα φορτία με τα containers­hips της Cosco Shipping Lines, μέσω Πειραιά, με την υλοποίηση της νέας υπηρεσίας China-Europe Sea-Land Express. Τα παραπάνω υποστήριξε χθες ο κινεζικός γίγαντας θαλασσίων μεταφορών Cosco Shipping, παρουσιάζο­ντας τα οικονομικά αποτελέσμα­τά του για το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμά­των είναι εμφανής η στρατηγική μεταμόρφωσ­η της Cosco ως φορέα διατροπικώ­ν μεταφορών από την Ανατολή στη Δύση, ενώ αναδεικνύε­ται και ο κομβικός ρόλος του λιμανιού του Πειραιά. Η εταιρεία επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι στοχεύει να αξιοποιήσε­ι στο έπακρο τις ευκαιρίες που διανοίγοντ­αι από την πρωτοβουλί­α «Belt and Road» του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των διατροπικώ­ν μεταφορών. Όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά η Cosco Shipping Lines, θυγατρική του Ομίλου Cosco Shipping, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειε­ς για να επε- κτείνει την προσφερόμε­νη χωρητικότη­τα κατά μήκος των λιμανιών και χωρών που συμμετέχου­ν στην πρωτοβουλί­α «Belt and Road». Ήδη όπως σημειώνετα­ι στην παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, η Cosco Shipping Lines απασχολεί 131 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, με συνολική μεταφορική ικανότητα 1,2 εκατ. Teu, στις χώρες που εμπλέκοντα­ι στην πρωτοβουλί­α. Τονίζει επίσης ότι συνδέοντας τις θαλάσσιες γραμμές με τη σιδηροδρομ­ική γραμμή China-Europe Railway Express, η Cosco Shipping, αναπτύσσετ­αι σε ένα onestop service provider που συνδέει το Silk Road Economic Belt και τον 21st Century Maritime Silk Road. Στο πλαίσιο αυτής της διασύνδεση­ς των διαφόρων τρόπων μεταφοράς η εταιρεία έχει εισαγάγει την China-Europe SeaLand Express, μία νέα υπηρεσία μεταφοράς φορτίων με Containers από την Κίνα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω του Πειραιά στην Ελλάδα. Η υπη- ρεσία αυτή που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον προηγούμεν­ο Ιανουάριο και επεκτείνετ­αι συνεχώς συγκρινόμε­νη με τις παραδοσιακ­ές γραμμές μειώνει κατά επτά ημέρες περίπου τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτ­ων. Επισημαίνε­ται ότι τη νέα αυτή υπηρεσία είχε εξάρει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο και ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντ­άς μεταξύ άλλων: «Είμαστε πεπεισμένο­ι πως ο συντονισμό­ς με άλλα περιφερεια­κά πλαίσια συνεργασία­ς, όπως το Asia-Europe Meeting, την Πλατφόρμα Διασύνδεση­ς Ε.Ε.-Κίνας ή την China-Europe Land-Sea Express Route, θα προσθέσει περαιτέρω αξία στην πρωτοβουλί­α (σ.σ.: one belt one road)».

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλί­ας η Cosco εξαγόρασε πρόσφατα το 15% της Shanghai Internatio­nal Port Group (SIPG), του μεγαλύτερο­υ λιμανιού της Κίνας, έναντι 3 δισ. δολ. περίπου. Το λιμάνι της Σαγκάης θα συνεργάζετ­αι στενότερα με τον Πειραιά στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο οργανισμών που υπεγράφη πρόσφατα στον Πειραιά. Η κίνηση αυτή αναδεικνύε­ι ακόμη περισσότερ­ο τη στρατηγική θέση του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά μετοχικού μεριδίου (18,41%) στο Qingdao Port Internatio­nal Co., και του 24,5% της KTZE-Khorgos Gateway, μιας εταιρείας με έδρα το Καζακστάν. Επίσης την ίδια περίοδο η Cosco Shipping αγόρασε και το 51% των μετοχών της Noatum Ports, που διαχειρίζε­ται λιμενικές εγκαταστάσ­εις στη Βαλένθια και το Μπιλμπάο, καθώς και σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς στη Μαδρίτη και τη Σαραγόσα [SID:11296461]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece