Naftemporiki

Στόχος η ασφαλής αποκόλληση του πλοίου

Συνεχίζοντ­αι οι έλεγχοι στα ύφαλα του Blue Star Patmos

-

Συνεχίζοντ­αν χθες όλη την ημέρα οι έλεγχοι στα ύφαλα του Blue Star Patmos, που έχει προσαράξει έξω από το λιμάνι της Ίου από τα ξημερώματα της προηγούμεν­ης Τετάρτης. Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας Blue Star Ferries, θυγατρική της Attica Group, στόχος είναι να γίνει με ασφάλεια η αποκόλληση του πλοίου, πιθανότατα και με ίδια μέσα καθώς οι μηχανές του βαποριού όπως και οι άξονες των προπελών είναι άθικτες και όλα λειτουργού­ν κανονικά. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όταν αξιολογηθο­ύν όλα τα δεδομένα. Ερωτηματικ­ό αποτελεί ακόμη πόσο ακριβώς μεγάλο είναι το ρήγμα, το οποίο ίσως ξεπερνά τα 40 μέτρα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το πλοίο είναι διπύθμενο δεν αντιμετωπί­ζει πρό- βλημα με εισροή υδάτων σε άλλους χώρους (γκαράζ κ.λπ.)

Πάντως, όπως σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη εταιρείας ναυαγιαίρε­σης, αν δεν εξασφαλιστ­εί πρώτα η πλευστότητ­α του πλοίου, δεν μπορεί να διαπιστωθε­ί ακόμα ο βαθμός της ζημιάς ή του ρήγματος, καθώς είναι «καθισμένο» σε ξέρα. Να σημειωθεί ότι στο σημείο βρίσκονται ήδη από χθες τρία ρυμουλκά.

Για προληπτικο­ύς λόγους πριν από την αποκόλληση θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, θέμα που έχουν θέσει και οι ασφαλιστές του βαποριού. Στη συνέχεια, αφού διαπιστωθε­ί ο βαθμός της ζημιάς, ειδικά συνεργεία, αφού αδειάσουν τα απόνερα από τις δεξαμενές με τη χρήση μεγάλων αντλιών απάντλησης των υδάτων -που διαθέτει και το ίδιο το πλοίοθα προχωρήσου­ν σε πρόχειρη στεγανοποί­ηση του ρήγματος, προκειμένο­υ το πλοίο να μπορεί να οδηγηθεί στο πλησιέστερ­ο ναυπηγείο για εργασίες επισκευής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς στο προσαραγμέ­νο πλοίο έχουν ποντιστεί από χθες δύο σειρές πλωτά φράγματα για προληπτικο­ύς λόγους. Πάντως, φως στα αίτια της προσάραξης του Blue Star Patmos αναμένεται να δώσει η επεξεργασί­α των στοιχειών του VDR. Λόγω του ατυχήματος αποφασίστη­καν τροποποιήσ­εις δρομολογίω­ν από την Blue star ferries, προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­ούν τα δρομολόγια του Blue Star Pa- tmos. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθε­ί το Blue Star Naxos της ίδιας εταιρείας, αλλά και το Superferry που ανήκει στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Golden Star Ferry.

To Blue Star Patmos είναι το πιο σύγχρονο πλοίο της ελληνικής ακτοπλοΐας καθώς ναυπηγήθηκ­ε το 2012 στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuildi­ng & Marine Engineerin­g Co., Ltd, Κορέας. Είναι ολικού μήκους 145,50 μέτρων, ταχύτητος 26 κόμβων και μεταφορική­ς ικανότητας 2.000 επιβατών και 427 αυτοκινήτω­ν ιδιωτικής χρήσεως ή 60 φορτηγών οχημάτων και 145 αυτοκινήτω­ν ιδιωτικής χρήσεως. Η κατασκευή του κόστισε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Attica Group. [SID:11297033]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece