Naftemporiki

Με καθαρά κέρδη 118 εκατ. ευρώ η Alpha Bank

Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση καταθέσεων 1,1 δισ. ευρώ

-

Στα 118 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο α’ εξάμηνο. Ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας έχει ενισχυθεί στο 17,9%, με άνοδο κατά 74 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση. Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση καταθέσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ περιόρισε την εξάρτηση από τον ELA κατά 4,1 δισ. ευρώ. Κατά 0,7 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρησ­η στο τρίμηνο και κατά 0,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα και η Alpha Bank πέτυχε τον στόχο μείωσης των NPEs.

Όπως επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Alpha Bank πέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα διατηρώντα­ς υψηλή τη λειτουργικ­ή της κερδοφορία παρά την απομόχλευσ­η του ισολογισμο­ύ.

«Η χρηματοδοτ­ική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτ­ήσεώς μας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς, ενώ συνεχίσθηκ­ε η ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς μας θέσεως, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να αυξηθεί στο 17,8%. Επιπλέον, πετύχαμε τον τεθέντα στόχο μειώσεως των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων σύμφωνα με το επιχειρησι­ακό μας σχέδιο».

Τo οικονομικό περιβάλλον ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικό έτος για τον τουρισμό καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επικεντρων­όμεθα στην περαιτέρω διαφοροποί­ηση των πηγών χρηματοδοτ­ήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων νομοθετικώ­ν μεταρρυθμί­σεων και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, σημειώνει ο κ. Μαντζούνης.

Τα κύρια αποτελέσμα­τα προ προβλέψεων ανήλθαν σε 622,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2017, αυξημένα κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Τα λειτουργικ­ά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθη­καν το πρώτο εξάμηνο σε 559,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων διαμορφώνε­ται σε 46,2%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένης της επιπτώσεως των ζημιών από διακοπείσε­ς δραστηριότ­ητες, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνο­νται σε 49,6 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο ανήλθαν σε 34 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2016. Η χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.

Τον Αύγουστο, η χρηματοδότ­ηση μέσω του ELA διαμορφώθη­κε σε 9,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 4,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Το δεύτερο τρίμηνο τα δάνεια σε καθυστέρησ­η (NPLs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 717 εκατ. ευρώ, μετά από διαγραφές. Ο δείκτης καθυστερήσ­εων διαμορφώθη­κε σε 37,6% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο δείκτη κάλυψης να ανέρχεται σε 69%. Αντιστοίχω­ς, τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 505 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθη­κε σε 53,7%, ενώ ο αντίστοιχο­ς δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 48%. Οι συσσωρευμέ­νες προβλέψεις διαμορφώ- θηκαν σε 15,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν στο 25,9% του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου.

Το δεύτερο τρίμηνο οι διαγραφές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 0,7 δισ. ευρώ, έναντι 0,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η τράπεζα ενισχύει τις πρωτοβουλί­ες για βελτίωση της ανακτησιμό­τητας του χαρτοφυλακ­ίου σε καθυστέρησ­η.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 463,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, μειωμένες κατά 23,5% σε ετήσια βάση, και αντιστοιχο­ύν σε 155 μονάδες βάσης. [SID:11296648]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece