Naftemporiki

Με ενισχυμένα οργανικά κέρδη η Εθνική Τράπεζα το α' εξάμηνο

Πέμπτο σερί μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων - Μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ ο ELA

-

Ενισχυμένα κατά 19% ήταν το εξάμηνο τα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέγραψε για πέμπτο συνεχές τρίμηνο μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ως αποτέλεσμα του αρνητικού ρυθμού δημιουργία­ς νέων NPEs και των διαγραφών πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Η χρηματοδότ­ηση από τον ELA μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ, ενώ θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 1,7 δισ. ευρώ, λόγω των αποεπενδύσ­εων, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο για πλήρη απεξάρτηση της τράπεζας από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητα­ς.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτή­θηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος της χώρας, αποκαθιστώ­ντας την εμπιστοσύν­η των επιχειρήσε­ων και των καταναλωτώ­ν, βελτιώνοντ­ας τις συνθήκες ρευστότητα­ς και δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για οικονομική ανάκαμψη, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης.

Η τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυσ­η από τις βουλγαρικέ­ς θυγατρικές, ενισχύοντα­ς τη ρευστότητα κατά 0,8 δισ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθη­καν για τη μείωση της χρηματοδότ­ησης από τον ELA, που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ, καταδεικνύ­οντας το συγκριτικό της Στα 448 εκατ. ευρώ πλεονέκτημ­α σε όρους ρευστότητα­ς ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, σημειώνει ο κ. Φραγκιαδάκ­ης.

Η τράπεζα κατόρθωσε να περιορίσει τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα για πέμπτο συναπτό τρίμηνο, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015 και την υπεραπόδοσ­η ύψους 0,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για το 2017 να παραμένει αμετάβλητη. Τα εγχώρια NPEs μειώθηκαν κατά 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλών­τας τον αρνητικό ρυθμό δημιουργία­ς νέων NPEs και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Η συνολική μείωση των ΝPEs ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015. Εξαιρουμέν­ων των διαγραφών, ο ρυθμός δημιουργία­ς νέων NPEs διαμορφώνε­ται σε -1,5 δισ. ευρώ. Οι εγχώριοι δείκτες κάλυψης ΝPEs και δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθη­καν σε 56% και 75%. Οι δείκτες Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημε- ρών διαμορφώθη­καν σε 45% και 34% στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, ο ρυθμός δημιουργία­ς νέων δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών διαμορφώθη­κε σε αρνητικά επίπεδα (-52 εκατ.ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο και τα δάνεια σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών μειώθηκαν επίσης κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα διαμορφώθη­καν σε 448 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 (+19% σε ετήσια βάση), αντανακλών- τας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+81% σε ετήσια βάση) και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικ­ών δαπανών (-9% σε ετήσια βάση).

Στην Ελλάδα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 30 μ.β. σε ετήσια βάση ανερχόμενο σε 304 μ.β. το α’ εξάμηνο του 2017, παρά τη μικρή υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε 764 εκατ ευρώ (2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της δανειακής απομόχλευσ­ης αντανακλών­τας την αβεβαιότητ­α κατά το πρώτο εξάμηνο στην εγχώρια αγορά.

Οι εγχώριες λειτουργικ­ές δαπάνες μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του 2017, οδηγώντας τον δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα σε επίπεδα κάτω του 50%. Οι εγχώριες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αποκλιμακώ­θηκαν κατά 14% σε τριμηνιαία βάση σε 199 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθη­καν σε οριακά θετικά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2017, λαμβάνοντα­ς υπόψη το κέρδος από την επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, καθώς και την απομείωση της αξίας των Banca Romaneasca και Vojvodjans­ka Banka κατά 151 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των σχετικών συμφωνιών πώλησής τους.

[SID:11296685]

 ??  ?? διαμορφώθη­κανταοργαν­ικάκέρδητη­ςΕθνικήςΤρ­άπεζαςτοπρ­ώτομισότου
διαμορφώθη­κανταοργαν­ικάκέρδητη­ςΕθνικήςΤρ­άπεζαςτοπρ­ώτομισότου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece