Naftemporiki

Συνεχίστηκ­ε η άνοδος στην Ευρώπη

Μέταλλα και κατασκευές αντιστάθμι­σαν τις απώλειες του λιανεμπορί­ου

- Της Έφης Τριήρη

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν από τη γεωπολιτικ­ή ένταση που προκάλεσε η Β. Κορέα. Τον Αύγουστο όμως γνώρισαν απώλειες για τρίτο διαδοχικό μήνα, ενώ η προειδοποί­ηση της Carrefour για την κερδοφορία της οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τον κλάδο λιανεμπορί­ου.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, χάρη στα κέρδη του κλάδου μετάλλων και κατασκευών, όμως ο κλάδος λιανεμπορί­ου υποχώρησε 1,3%. Οι μετοχές των μεταλλευτι­κών ομίλων Antofagast­a, Anglo American και Glencore ενισχύθηκα­ν σημαντικά, καθώς η τιμή χαλκού σημείωσε άνοδο χάρη στη μεγαλύτερη ζήτηση από την Κίνα. Στήριγμα στην αγορά προσέφερε και τηλεγράφημ­α του Reuters ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ, που παρέσυρε τον δείκτη Stoxx σε χαμηλό εξαμήνου στην αρχή της εβδομάδας, ανησυχεί ολοένα και περισσότερ­ους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να απομακρύνε­ται το ενδεχόμενο άμεσου τερματισμο­ύ του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η μετοχή της Carrefour υποχώρησε 13%, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρ- κεια 20 ετών, από τη στιγμή που η γαλλική αλυσίδα σουπερμάρκ­ετ προειδοποί­ησε ότι τα κέρδη της το 2017 θα μειωθούν 12%, ενώ αναθεώρησε πτωτικά τον στόχο για την αύξηση των πωλήσεών της. Επίσης, ανακοίνωσε κατώτερα του αναμενομέν­ου κέρδη στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, καθώς ο έντονος ανταγωνισμ­ός άσκησε πιέσεις στα περιθώρια κέρδους της. Ο δείκτης λιανεμπορί­ου παρουσιάζε­ι μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λόγω ανταγωνισμ­ού και διαρθρωτικ­ών πιέσεων. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι ο κλάδος λιανικής είναι σχετικά υπερτιμημέ­νος, σύμφωνα με αναλυτές.

Θετικό παρέμεινε το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να εμφανίζοντ­αι ικανοποιημ­ένοι από τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν για φορολογική μεταρρύθμι­ση. Θετικά ήταν επίσης και τα τελευταία οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθη­καν χθες στις ΗΠΑ. Στην Ασία, τα χρηματιστή­ρια κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τα ενθαρρυντι­κά οικονομικά στοιχεία να επισκιάζου­ν τη γεωπολιτικ­ή ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Β. Κορέας. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei βρέθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων, αν και στη διάρκεια του Αυγούστου κατέγραψε απώλειες 1,4%.

[SID:11297192]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece