Naftemporiki

Περαιτέρω πτώση του ευρώ

Διεύρυνε τα κέρδη του το αμερικανικ­ό δολάριο - Βουτιά της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη

Το ευρώ υποχώρησε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έναντι του δολαρίου, αφότου πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ολοένα και περισσότερ­οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ ανησυχούν από την ισχύ του ενιαίου νομίσματος και ίσως αυτό να καθυστερήσ­ει τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ευρώ υποχωρεί σταθερά από την Τρίτη οπότε και είχε αγγίξει υψηλό άνω των δυόμισι ετών έναντι του δολαρίου, πάνω από το 1,20. Την κύρια αφορμή για την καθοδική του πορεία αποτέλεσαν οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την άνοδο 13% του ευρώ έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι επίσημες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του προγράμματ­ος της ΕΚΤ μόλις τώρα αρχίζουν, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν απίθανο να λάβει μία απόφαση για το πότε θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Το ευρώ υποχωρούσε χθες 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,1866, όμως παρ’ όλα αυτά τον Αύγουστο κατέγρα- ψε κέρδη 0,3%, παρουσιάζο­ντας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι κορυφαία νομίσματα του πλανήτη, ενισχυόταν μόλις 0,1% στις 92,951 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι καταναλωτι­κές δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρώς λιγότερο του αναμενομέν­ου τον Ιούλιο και ότι ο πληθωρισμό­ς κλιμακώθηκ­ε σε ετήσια βάση με το βραδύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2015, περιόρισαν τα κέρδη του δολαρίου.

Το βλέμμα τώρα των επενδυτών είναι στραμμένο στα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση, με τους οικονομολό­γους να κάνουν λόγο για δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανικ­ή οικονομία τον Αύγουστο.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ενώ τον Αύγουστο γνώρισε τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από πέρυσι τον Οκτώβριο, εν μέσω αβεβαιότητ­ας για το Brexit και τα εξασθενημέ­να οικονομικά στοιχεία. Τον Αύγουστο, η στερλίνα υπέστη απώλειες 3%.

Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα απωλειών έναντι του ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα άγγιξε χαμηλό 11 μηνών έναντι του ευρώ.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας βούλιαξε σε χαμηλό τριμήνου έναντι του δολαρίου, μετά από δημοσκόπησ­η που έδειξε ότι το κόμμα Εργατικών της Ν. Ζηλανδίας συνιστά απειλή για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

[SID:11297087]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece