Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Ελκυστικοί οι κρατικοί τίτλοι της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Πτωτικά κινήθηκαν την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, ακολουθώντ­ας την καθοδική πορεία του ευρώ από τη στιγμή που τηλεγράφημ­α του Reuters ανέφερε ότι τα ραγδαία κέρδη του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος αρχίζουν να ανησυχούν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό διαμορφωτώ­ν πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι ανησυχίες αυτές είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστέρησ­η του τερματισμο­ύ του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις για πιο γρήγορες κινήσεις.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λήγει επισήμως στα τέλη του 2017, όμως οι επίσημες συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον του μόλις τώρα αρ- χίζουν, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν απίθανο να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με αυτό στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters. Η προοπτική ενός παρατεταμέ­νου προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έφερε ιδιαίτερη ευφορία στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ και ειδικά στην ευρωπεριφέ­ρεια, η οποία καθοδήγησε την άνοδο στις τιμές.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού κρατικού ομολόγου υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, διαμορφούμ­ενη σε χαμηλό εβδομάδας γύρω στο 2,82%. Αντίστοιχη πτώση παρουσίασε και η απόδοση του ιταλικού, κινούμενη στο 2,04%, με αποτέλεσμα το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να διαμορφωθε­ί στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, στις 168 μονάδες βάσης. «Το ισχυρότερο ευρώ ασκεί πιέσεις στην ανάπτυξη και στον πλη- θωρισμό, αν και όχι άμεσα, και αυτό περιπλέκει τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ. Αυτό όμως συνιστά θετική εξέλιξη για την αγορά ομολόγων και γι’ αυτό υποχωρούν οι αποδόσεις και τα spread στην περιφέρεια», εξηγεί στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο 0,36%, καταγράφον­τας ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου πτώση 18 μονάδων βάσης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια εξαμήνου. Η ευφορία αυτή όμως δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η οποία παραμένει στάσιμη το τελευταίο διάστημα, κινούμενη από τις εσωτερικής εξελίξεις. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν στο ένα εκατομμύρι­ο ευρώ, με τις αποδόσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ομόλογα αποτέλεσαν το πλέον ελκυστικό ενεργητικό για τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters. Τα επενδυτικά ταμεία αύξησαν τις τοποθετήσε­ις τους σε ομόλογα τον Αύγουστο στο 42,2%, στο υψηλότερο ποσοστό από πέρυσι τον Νοέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι έκαναν στροφή στην ασφάλεια. [SID:11297043]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece