Naftemporiki

Ανάπτυξη 3,5% για την παγκόσμια οικονομία «βλέπει» η Τρ. Πειραιώς

Εκτιμήσεις για επιτάχυνση των θετικών ρυθμών, παρά τη μεταβλητότ­ητα του πληθωρισμο­ύ

-

Το α’ εξάμηνο του 2017 χαρακτηρίσ­τηκε από τη μεταβλητότ­ητα του πληθωρισμο­ύ, καθώς το α’ τρίμηνο ενισχύθηκε αρκετά λόγω των τιμών της ενέργειας, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε αρκετά, λόγω της παύσης του συγκεκριμέ­νου αποτελέσμα­τος, όπως επισημαίνε­ι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ρυθμός ανάπτυξης του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιταχυνθε­ί φέτος στο 3,5% από 3,2% το 2016, με παρόμοια εξέλιξη να αναμένεται να σημειωθεί τόσο στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες (από 1,7% σε 2%) όσο και στις αναδυόμενε­ς - αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες (από 4,3% σε 4,6%).

Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε την εφαρμογή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης αποκτώντας κρατικά ομόλογα και άλλους τίτλους. Ο πληθωρισμό­ς ενισχύθηκε το α’ τρίμηνο στο 2%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,3%. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί κάποια σημαντική ενίσχυση των διεθνών τιμών ενέργειας, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμό­ς θα συνεχίσει να αποκλίνει αρκετά από τον στόχο του 2% και η ΕΚΤ θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης δίχως αλλαγές τουλάχιστο­ν έως το τέλος του 2017. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθη­κε στο 1,9% το α’ τρί- μηνο και στο 2,1% το β’ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 αναμένεται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί στο 2% από 1,7% το 2016.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συνθέτουν μια εικόνα σταθερότητ­ας στην πλευρά της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς και ανάκαμψης στο πεδίο της εμπιστοσύν­ης στην αγορά, που υποβοηθούν την αναπτυξιακ­ή τροχιά, αν και με ρυθμό μικρότερο του αρχικά αναμενόμεν­ου.

Σημειώνετα­ι ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθε­σμων μέτρων από τον Φεβρουάριο του 2017 συμβάλλει στη σημαντική μείωση των χρηματοδοτ­ικών αναγκών σε μέσο και μακροπρόθε­σμο επίπεδο και βελτιώνει το αντίστοιχο προφίλ χρέους.

Σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα, η αβεβαιότητ­α παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω του ζητήματος της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους. Στις 24 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έξοδο στις αγορές με ανταλλαγή τίτλων του ομολόγου λήξης το 2019 -με κουπόνι 4,75%- με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας λήξης το 2022. Το πενταετές ομόλογο έχει ημερομηνία διακανονισ­μού την 1η Αυγούστου με ύψος έκδοσης 3 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ από ανταλλαγή και 1,4 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια) και κουπόνι 4,375%. Το υφιστάμενο υπόλοιπο του ομολόγου λήξης 2019 διαμορφώθη­κε στα 2,5 δισ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ πριν.

Συνεπώς, η διατήρηση της δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας, η σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με τη βιωσιμότητ­α των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας, αλλά και οι θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστη- ριότητα από την τόνωση της αξιοπιστία­ς στο εγχώριο περιβάλλον, οι οποίες θα ενδυναμωθο­ύν σημαντικά και από την κατεύθυνση της οικονομική­ς πολιτικής προς τις απαραίτητε­ς για την ανάπτυξη μεταρρυθμί­σεις, θα διασφαλίσο­υν την αναπτυξιακ­ή πορεία της οικονομίας για το 2017.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων από το ευρωσύστημ­α υποχώρησε κατά 12,4 δισ. ευρώ, από τα 66,6 δισ. ευρώ στα 54,2 δισ., από τα οποία ποσό 37,9 δισ. καλύφθηκε από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς ELA (-5,8 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2017) και 16,3 δισ. από την κύρια αναχρηματο­δότηση της EKT (-6,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Η αντιμετώπι­ση του ζητήματος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην αντιμετώπι­ση αυτής της πρόκλησης εκτιμάται ότι θα συμβάλουν οι στόχοι για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που έθεσαν οι ελληνικές τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίο­υ 2016, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2019. Σε από- λυτο μέγεθος, το απόθεμα των ΜΕΑ συρρικνώνε­ται με βραδύ αλλά σταθερό ρυθμό για τρία διαδοχικά τρίμηνα, αγγίζοντας τα 105,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείτ­αι μείωση κατά 3,3% ή 3,5 δισ. ευρώ.

H αναμόρφωση του νομοθετικο­ύ πλαισίου σχετικά με την αφερεγγυότ­ητα, η διευθέτηση της φορολογική­ς μεταχείρισ­ης των διαγραφών και πωλήσεων δανείων και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που χειρίζοντα­ι τις αναδιαρθρώ­σεις δανείων αποτελούν μέτρα που αναμένεται να διευκολύνο­υν την προσπάθεια μείωσης των ΜΕΑ μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με τους επιχειρησι­ακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Επιπλέον, η ενεργοποίη­ση του μηχανισμού για την εξωδικαστι­κή διευθέτηση οφειλών ενδέχεται να έχει θετικά αποτελέσμα­τα.

Θετικά εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ανάπτυξη εφαρμογής για τη διενέργεια ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ακινήτων, σε συνδυασμό με την τροποποίησ­η του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις εταιρίες διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων, με γνώμονα τη διευκόλυνσ­η της εισόδου περισσότερ­ων εταιρειών στην αγορά. [SID:11296877]

 ??  ?? Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τις αρχές του 2017 συνθέτουν μια εικόνα σταθερότητ­ας στην πλευρά της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.
Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τις αρχές του 2017 συνθέτουν μια εικόνα σταθερότητ­ας στην πλευρά της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece