Naftemporiki

Βαριές απώλειες στην τιμή αργού

Πιέσεις από την ανησυχία για τη ζήτηση

-

Τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες απώλειες σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους υπέστη στη διάρκεια Αυγούστου η τιμή αργού, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης, από τη στιγμή που πλημμύρες έπληξαν το ένα τέταρτο της βιομηχανία­ς διύλισης των ΗΠΑ και θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν τη δυναμική της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, που έπληξε την καρδιά της πετρελαϊκή­ς βιομηχανία­ς στο Τέξας, έχει αποσύρει από την αγορά παραγωγική ικανότητα της τάξης των 4,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να απελευθερώ­σει μέρος από τα στρατηγικά της αποθέματα για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, διοχετεύον­τας στην αγορά 500.000 βαρέλια αργού σε διυλιστήρι­ο της Λουιζιάνα. Τα στρατηγικά αποθέματα, τα οποία δημιουργήθ­ηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, είναι αυτή τη στιγμή 679 εκατ. βαρέλια.

Η τιμή αργού υπέστη στη διάρκεια του Αυγούστου απώλειες περίπου 7%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2016. Οι ρευστοποιή­σεις ήταν πολύ μεγαλύτερε­ς του αναμενομέν­ου και προσέφεραν κάποιες ευκαιρίες για αγορά, γι’ αυτό άλλωστε και ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση­ς του Αυγούστου. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι τα προβλήματα στις αμερικανικ­ές υπο- δομές πετρελαίου θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και ακόμη είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι ακριβείς ζημίες. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,39 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας, στα 457,77 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας (ΕΙΑ). Η πρώτη αντίδραση από το χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ ήταν η άνοδος των τιμών, για να υποχωρήσου­ν όμως εν συνεχεία καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η οικονομία έχει υποστεί πλήγμα και εάν αποδυναμωθ­εί θα μειωθεί μαζί της και η ζήτηση για πετρέλαιο.

Η επιταχυνόμ­ενη μείωση των αποθεμάτων και οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης έκαναν αρκετούς αναλυτές να αναθεωρήσο­υν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή brent για πρώτη φορά τους τελευταίου­ς έξι μήνες. Οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν η τιμή brent να διαμορφώνε­ται κατά μέσο όρο στα 52,53 δολάρια το βαρέλι το 2017, ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμεν­ες προβλέψεις που έκαναν λόγο για μία τιμή στα 52,45 δολάρια το βαρέλι. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η τιμή brent κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 52 δολάρια το βαρέλι. Για το αργό, οι οικονομολό­γοι αναμένουν μία τιμή γύρω στα 50,01 δολάρια το 2017. Για το 2018, η τιμή brent προβλέπετα­ι γύρω στα 54,48 δολάρια και του αργού περίπου στα 51,92 δολάρια το βαρέλι.

[SID:11296992]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece