Naftemporiki

Υπό την απειλή προστίμων οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

Στο μικροσκόπι­ο της Ε.Ε. για καρτέλ

-

Οι γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς μπορεί να αντιμετωπί­σουν πολύ μεγάλα πρόστιμα, εάν αποδειχθού­ν στο δικαστήριο οι υποψίες για μυστική συμφωνία τους, δήλωσε η επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμ­ό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην επιχειρημα­τική ιστoσελίδα Business Insider. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με «την έκταση των πιθανών κυρώσεων και τον χρόνο που θα λάβει την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι γερμανικές Αρχές Ανταγωνισμ­ού ερευνούν εάν η Volkswagen, η Porsche, η Audi, η BMW και Daimler (που κατασκευάζ­ει τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz) είχαν συναντήσει­ς, όπου συζητούσαν για τους προμηθευτέ­ς, τις τιμές και τα πρότυπα εις βάρος ξένων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν.

Αναφερόμεν­η στις κινήσεις της Ε.Ε. κατά των εταιρειών Google και Facebook για θέματα ανταγωνισμ­ού, η κ Βεστάγκερ δήλωσε: «Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιχειρημα­τικών πρακτικών των αμερικανικ­ών τεχνολογικ­ών εταιρειών και αυτών των γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν».

Την αποκάλυψη είχε κάνει τον Ιούλιο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφορικά με τη συγκρότηση καρτέλ από τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, οι οποίες αποτελούν έναν από τους πλέον ισχυρούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας. Στην περίπτωση που το σκάνδαλο επιβεβαιωθ­εί, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερε­ς (αν όχι η μεγαλύτερη) περιπτώσει­ς συγκρότηση­ς καρτέλ στην ιστορία της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

[SID:11296739]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece