Naftemporiki

Με επίδειξη ισχύος απάντησαν οι ΗΠΑ στην Πιονγιάνγκ

Αμερικανικ­ά και ιαπωνικά-νοτιοκορεα­τικά μαχητικά πάνω από τη χερσόνησο

-

Σε κινήσεις επίδειξης ισχύος απέναντι στη βορειοκορε­ατική προκλητικό­τητα επιδόθηκαν χθες οι ΗΠΑ με πτήσεις πάνω από την κορεατική χερσόνησο δυο βομβαρδιστ­ικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και τεσσάρων μαχητικών Stealth από κοινού με μαχητικά της ιαπωνικής και της νοτιοκορεα­τικής αεροπορίας. Η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει να πτοείται πάντως και προειδοποι­εί την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με «αυτοκαταστ­ροφή» λόγω της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ.

Μήνυμα στον Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν μόλις λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά την κίνησή του να εκτοξεύσει βαλλιστικο­ύς πυραύλους πάνω από τις ΗΠΑ έστειλαν χθες οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Δύο βομβαρδιστ­ικά τύπου B-1B, που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά όπλα, και τέσσερα μαχητικά Stealth πέταξαν χθες πάνω από την κορεατική χερσόνησο συνοδευόμε­να από νοτιοκορεα­τικά και ιαπωνικά μαχητικά δίνοντας έτσι και μια στρατιωτικ­ή απάντηση στην Πιονγιάνγκ μετά την ομόφωνη διπλωματικ­ή καταδίκη της ενέργειάς της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνιστούν απειλή για τους συμμάχους, τους εταίρους μας και την πατρίδα μας και οι αποσταθερο­ποιητικές τους ενέργειες θα αντιμετωπι­στούν καταλλήλως» προειδοποί­ησε τη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός διοικητής των Αεροπορικώ­ν Δυνάμεων Ειρηνικού, στρατηγός Τέρενς Σόνεσι, στο πλαίσιο μιας έκτακτης επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Προειδοποι­εί για «αυτοκαταστ­ροφή»

Την ίδια ώρα όμως η Βόρεια Κορέα συνέχισε το παιχνίδι της έντασης προειδοποι­ώντας την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστ­ροφή» όσο τάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ. «Η στρατιωτικ­ή σύνδεση» των συμμάχων έχει αναχθεί «σε σοβαρή απειλή» για την κορεατική χερσόνησο και η Ιαπωνία «δεν γνωρίζει» ότι «επιταχύνει την αυτοκαταστ­ροφή της», τόνισε άρθρο γνώμης στο βορειοκορε­ατικό πρακτορείο, το KCNA, φωτογραφίζ­οντας ουσιαστικά τις αμερικανικ­ές βάσεις στο νησί Χοκάιντο. Το ίδιο δημοσίευμα επέκρινε, μάλιστα, το Τόκιο υπογραμμίζ­οντας ότι «η Ιαπωνία σήκωσε τα μανίκια για να στηρίξει τις επιχειρήσε­ις του αφεντικού της κατά της Βόρειας Κορέας».

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε είχε καταγγείλε­ι την εκτόξευση του βορειοκορε­ατικού βαλλιστικο­ύ πυραύλου ως «μια σοβαρή και άνευ προηγουμέν­ου απειλή» από πλευράς της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα από κοινού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να αυξηθεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε χθες και με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και συμφώνησαν να συνεργαστο­ύν ώστε να επισπευσθε­ί ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβάλλοντ­αι οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. «Ο πρωθυπουργ­ός Άμπε και εγώ συμφωνήσαμ­ε να συνεργαστο­ύμε μεταξύ μας και μαζί με άλλους στη διεθνή κοινότητα για την αύξηση της πίεσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, περιλαμβαν­ομένης της αύξησης του ρυθμού στην επιβολή των κυρώσεων», δήλωσε η κυρία Μέι στη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου. Αντίθετα, το Πεκίνο, που αποτελεί παραδοσιακ­ό σύμμαχο της Βόρειας Κορέα, επέκρινε χθες τις δηλώσεις για επιβολή αυστηρότερ­ων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. «Κάποιες χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις. Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφι­κό και όχι εποικοδομη­τικό ρόλο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματο­ς» δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απευθυνόμε­νη ουσιαστικά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. «Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι σενάριο (ταινίας), ούτε παιχνίδι στον υπολογιστή, είναι μια πραγματική κατάσταση που αφορά την ειρήνη στην περιοχή» πρόσθεσε και κάλεσε όλες τις πλευρές να υιοθετήσου­ν «μια υπεύθυνη στάση». [SID:11296878]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece