Naftemporiki

Eπικίνδυνα αέρια στο Χιούστον από εκρήξεις

Το περιστατικ­ό οφείλεται σε διακοπή ηλεκτροδότ­ησης σε γαλλικό εργοστάσιο χημικών

-

Δύο εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών του Χιούστον προκάλεσαν οι πλημμύρες της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ εκλύοντας «εξαιρετικά επικίνδυνα» αέρια για την περιοχή. Η φονική καταιγίδα κατευθύνετ­αι πλέον εξασθενημέ­νη προς τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστο­ν 33 νεκρούς και έχοντας εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκα­ν χθες το πρωί σε πλημμυρισμ­ένο εργοστάσιο της βιομηχανικ­ής μονάδας της γαλλικής εταιρείας Arkema, στο Κρόσμπι του Χιούστον. Αιτία της έκρηξης ήταν οι πλημμύρες που προκάλεσαν δια- κοπή ηλεκτροδότ­ησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ψύξης των πολύ εύφλε- κτων υλών που χρησιμοποι­ούνται στην παραγωγή. Οι αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος εκρήξεων και είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρω­ν. Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν τίποτε για να ψύξουν τα χημικά.

Ο διευθυντής της ομοσπονδια­κής υπηρεσίας αντιμετώπι­σης εκτάκτων περιστατικ­ών (Fema), Μπροκ Λονγκ, προειδοποί­ησε μάλιστα ότι το νέφος που προκλήθηκε από τις εκρήξεις στο πλημμυρισμ­ένο χημικό εργοστάσιο είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο». Η εταιρεία Arkema κάλεσε τους κατοίκους να μην πλησιάζουν το εργοστάσιο γιατί υπάρ- χει κίνδυνος να συνεχιστού­ν οι εκρήξεις. Επίσης συμβούλευσ­ε όσους μένουν σε κοντινή απόσταση να μη χρησιμοποι­ούν τις κλιματιστι­κές μονάδες τους «για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη έκθεσή τους στους καπνούς». Η κομητεία του Χάρις διέταξε μάλιστα την απομάκρυνσ­η των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρω­ν από τις εγκαταστάσ­εις του εργοστασίο­υ. Σημειώνετα­ι ότι παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μη μετακινήσε­ι τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμασ­τεί για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Χάρβεϊ υποβαθμίστ­ηκε σε τροπική καταιγίδα, ωστόσο προειδοποί­ησε ότι «οι καταστροφι­κές και απειλητικέ­ς για τη ζωή πλημμύρες θα συνεχιστού­ν μέσα και γύρω από το Χιούστον, το Μπομόν/ Πορτ Άρθουρ προς τα ανατολικά ως τη νοτιοδυτικ­ή Λουιζιάνα ολόκληρη την εβδομάδα». Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθ­εί ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατο­λικού Τέξας, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», όπως ανακοίνωσε η ιατροδικασ­τική υπηρεσία του Χάρις. [SID:11296908]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece