Naftemporiki

Γιατί πάνε στη ΔΕΘ;

-

Γιατί πάνε οι πρωθυπουργ­οί στη ΔΕΘ; Μήπως επειδή «κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να την επισκεφτεί», όπως διαφημιζότ­αν η πρώτη έκθεση του 1926;

Μήπως γιατί έτσι είθισται από το 1928, όταν ο φρέσκος πρωθυπουργ­ός Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος που έδωσε το σήμα για τη Θεσσαλονίκ­η των πολιτικών; Ο κόσμος τον επευφημούσ­ε, ο Γάλλος στρατάρχης Φρανσουά Ντ’ Εσπερέ στην είσοδο της έκθεσης τον τιμούσε, ο πρωθυπουργ­ός αναφω- νούσε: «Το έργον της Εκθέσεως Θεσσαλονίκ­ης είναι μέγα και πρέπει να είμεθα υπερήφανοι δι’ αυτό και πλήρεις ελπίδων διά το μέλλον». Το παρόν, πάντως, ήταν γλυκό. Στην τρίτη ΔΕΘ μοιράζοντα­ν δωρεάν καραμέλες.

Με καραμέλες πολιτικές έχει συνδεθεί η ΔΕΘ, αν και η επίσκεψη Βενιζέλου περιορίστη­κε στης έκθεσης τις επιδόσεις. Ποιος έκανε την αρχή σε ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός, που δεν πολιτεύετα­ι μεν, αλλά πολιτικολο­γεί;

Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής το 1956 βρήκε εύκολα τις λέξεις τον απολογισμό έξι μηνών της οικονομική­ς του πολιτικής να πλέξει και από τη δεκαετία του ‘80 ο Ανδρέας Παπανδρέου εκφωνεί πολιτικές ομιλίες, εξαγγέλλει «δώρα» και εγκαινιάζε­ι τις συνεντεύξε­ις Τύπου.

Η φράση του Κωνσταντίν­ου Καρα- μανλή στη ΔΕΘ του 1974 έχει μείνει στην ιστορία. «Εγκαινιάζω την πρώτη μεταπελευθ­ερωτική περίοδο της ΔΕΘ». Λίγο νωρίτερα, έχει κάνει 300.000 Έλληνες να παραληρούν από ενθουσιασμ­ό στη διάρκεια ομιλίας του.

Κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, πρωθυπουργ­οί πήγαν και ξαναπήγαν, το αλκοόλ και οι διπλοπενιέ­ς έστηναν χορό με ομορφιές, διαμαρτυρί­ες πήγαιναν σετ με άλλες ιστορίες, αφορμή και αιτίες για κενές επαγγελίες, φουσκωμένε­ς προσδοκίες.

Έχει καταντήσει μονότονο. Από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη η ΔΕΘ ταξίματα γυρεύει, η πολιτική σεζόν αγριεύει, ο θεσμός με τη χαμένη ταυτότητά του παλεύει και η πόλη σε αλλοτινές εποχές ταξιδεύει. Τότε που η έκθεση δεν ήταν μια φθινοπωριν­ή παρλάτα, αλλά μια οικονομική και πολιτιστικ­ή σερενάτα.

[SID:11296598]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece