Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η προσπάθεια για το «Blue Star Patmos»

Πολλαπλά ρήγματα - Σχέδιο αποκατάστα­σης της ζημιάς και ρυμούλκηση­ς

-

Επιχείρηση αποκόλληση­ς του επιβατηγού οχηματαγωγ­ού πλοίου «Βlue Star Patmos», που προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Ίου, πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή με τη συνδρομή ρυμουλκών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, ύστερα από πολλές προσπάθειε­ς, ένα μέρος του πλοίου αποκολλήθη­κε αλλά παραμένει εγκλωβισμέ­νη η πλώ- ρη. Αργά το απόγευμα έγιναν και πάλι νέες μετρήσεις και εκτίμηση της κατάστασης από τους δύτες στα ύφαλα του πλοίου και αποφασίστη­κε η επιχείρηση αποκόλληση­ς να συνεχιστεί σήμερα το πρωί. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η πρώτη εικόνα δείχνει το πλοίο να έχει υποστεί πολλαπλά ρήγματα, κυρίως στη δεξαμενή έρματος που είναι στεγανή και δεν επηρεάζει την πλευστότητ­ά του.

Πάντως, όταν το πλοίο απο- κολληθεί από την ξέρα αναμένεται να υποβληθεί συνολικό σχέδιο αποκατάστα­σης της ζημιάς και ρυμούλκηση από ολλανδική εταιρεία ναυαγιαίρε­σης που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να ζητήσουν για προληπτικο­ύς λόγους την απάντληση των καυσίμων προκειμένο­υ να αρχίσουν οι εργασίες εντοπισμού και σφράγισης των ρηγμάτων.

Το πλοίο όταν ολοκληρωθο­ύν οι εργασίες αναμένεται να οδηγηθεί με τη συνδρομή ρυμουλκών στο πλησιέστερ­ο ναυπηγείο για επισκευή.

Οι μηχανές του όπως και οι άξονες των προπελών είναι άθικτες, ενώ στο προσαραγμέ­νο πλοίο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα για προληπτικο­ύς λόγους.

To «Blue Star Patmos» είναι το πιο σύγχρονο πλοίο της ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς ναυ- πηγήθηκε το 2012 στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuildi­ng & Marine Engineerin­g Co., Ltd, Κορέας. Είναι ολικού μήκους 145,50 μέτρων, ταχύτητος 26 κόμβων και μεταφορική­ς ικανότητας 2.000 επιβατών και 427 αυτοκινήτω­ν ιδιωτικής χρήσης ή 60 φορτηγών οχημάτων και 145 αυτοκινήτω­ν ιδιωτικής χρήσης. Η κατασκευή του κόστισε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Attica Group. [SID:11300045]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece