Naftemporiki

Ποιοι Γάλλοι «ομιλούν» την ελληνική

Επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον για τουρισμό, αμυντική βιομηχανία, υποδομές - μεταφορές, ενέργεια, φάρμακο και startups

- Των Φάνη Ζώη και Σταμάτη Ζησίμου

Να επανέλθει η Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα. Μέσα από αυτό το πρίσμα, το πλήθος των επιχειρημα­τιών που αναμένεται να συνοδεύσου­ν τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα είναι μια πολύ θετική ένδειξη για το Μέγαρο Μαξίμου. Την τελευταία δεκαετία τρεις διαφορετικ­οί Γάλλοι πρόεδροι (Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν) επισκέφθηκ­αν την Αθήνα, όπου η παραδοσιακ­ή ελληνογαλλ­ική φιλία δημιουργεί πεδίο για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας. Ο πρόεδρος Μακρόν θα συνοδεύετα­ι στο ταξίδι του από πλήθος επιχειρημα­τιών της χώρας του, οι οποίοι ενδιαφέρον­ται για συμπράξεις με την Ελλάδα.

Στο γαλλικό ενδιαφέρον βρίσκονται σχεδόν τα πάντα, υποδομές - μεταφορές, ηλεκτρισμό­ς, συμπράξεις με ελληνικές εταιρείες, τουρισμός, startups, ακόμα και ο τραπεζικός τομέας. Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι οι Γάλλοι είχαν επιχειρήσε­ι διείσδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα την προηγούμεν­η δεκαετία, η οποία όμως είχε άδοξο τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε σχέση με τη σύνθεση της γαλλικής επιχει- Ο Εμανουέλ Μακρόν ρηματικής αποστολής που αναφέρουμε στους πίνακες, το ενδιαφέρον των επιχειρημα­τιών που θα συνοδεύουν τον Μακρόν αναμένεται να επικεντρωθ­εί στους τομείς του τουρισμού, των νεοφυών επιχειρήσε­ων (startups), της αμυντικής βιομηχανία­ς, των μεταφορών και του φαρμάκου.

Βάσει πρόσφατων στοιχείων, παρά τη σημαντική πτώση στις επενδύσεις προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρίσκεται στην 4η θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα με περίπου 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά το Λουξεμβούρ­γο (4,8 δισ.), τη Γερμανία (4,6 δισ.) και την Ολλανδία (4,5 δισ.). Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσε­ων ή κοινοπραξί­ες με αντίστοιχε­ς ελληνικές. Υπολογί- ζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις 31.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες βρίσκονται εγκατεστημ­ένες κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η, επιδεικνύο­ντας μεγάλη διαφοροποί­ηση στις δραστηριότ­ητές τους.

Οι έως τώρα επενδύσεις

Οι προτεραιότ­ητες των γαλλικών επιχειρήσε­ων ως προς την Ελ- λάδα, σύμφωνα με την έως τώρα δραστηριοπ­οίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητό­δρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όπου η Suez GDF κατέχει μερίδιο 4,7%), τις μεταφορές και τον τομέα της υγείας.

Την τελευταία δεκαετία είναι σαφής η στροφή των γαλλικών επενδύσεων στην ενέργεια (ηλεκτρισμό­ς και ΑΠΕ), αλλά η δραστηριοπ­οίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνετ­αι και σε άλλους τομείς (τρόφιμα και ποτά, παροχή υπηρεσιών, ασφαλιστικ­ές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις κ.ά.).

Στην ενέργεια ειδικότερα κορυφαία κοινοπραξί­α είναι του Ομίλου «Ήρων» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ENGIE - πρώην GDF Suez), που είναι ο μεγαλύτερο­ς ανεξάρτητο­ς παραγωγός και προμηθευτή­ς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και QPI GAS & POWER OPC (της QATAR PETROLEUM), που δραστηριοπ­οιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο. Στη χώρα δραστηριοπ­οιούνται επίσης οι Schneider Electric, Engie Hellas (ανήκει στην GDF Suez Energy Services) και DCNS, που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ναυτικής άμυνας και της ενέργειας.

Τέλος, η TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα, ενώ ταυ- τόχρονα μετέχει στην κοινοπραξί­α ΕΛΠΕ - TOTAL - EDISON για την παραχώρηση δικαιώματο­ς έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου (οικόπεδο 2).

15 στελέχη πολυεθνικώ­ν

Αναλυτικότ­ερα, δεκαπέντε επικεφαλής ισάριθμων γαλλικών πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων θα συνοδεύσου­ν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ταξίδι του στην Ελλάδα. Η σχετική λίστα περιλαμβάν­ει εταιρείες όπως η πετρελαϊκή TOTAL, η τεχνική εταιρεία VINCI, οι φαρμακευτι­κές SANOFI και BIOCODEX, η ALSTOM που κατασκευάζ­ει βαγόνια τρένων και λοιπό μηχανολογι­κό εξοπλισμό. Πέραν των 15 στελεχών των επιχειρήσε­ων, τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ και Εξωτερικών Φιλίπ Σετόν, αλλά και από την τράπεζα της Γαλλίας ο Τιερί Μπεντουάν (διευθυντής ψηφιακών υπηρεσιών).

Ανάμεσα στις συναντήσει­ς ξεχωρίζει αυτή του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου με τον κ. Λεμέρ, κατά την οποία θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασία­ς για την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα. Άλλωστε στη γαλλική αποστολή συμμετέχει και ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (BPI).

[SID:11307426]

 ??  ?? αναμένεται­μεθαύριοΠέ­μπτη στηνΑθήνα.
αναμένεται­μεθαύριοΠέ­μπτη στηνΑθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece