Naftemporiki

Διαβεβαιώσ­εις από Αχτσιόγλου για το νομοσχέδιο

Επιφυλάξει­ς από τα κόμματα

-

Τη βεβαιότητά της ότι το συζητούμεν­ο νομοσχέδιο για την απλήρωτη, αδήλωτη και υποδηλωμέν­η εργασία θα βελτιώσει την καθημερινό­τητα των εργαζομένω­ν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του εξέφρασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Ενστάσεις από το σύνολο της αντιπολίτε­υσης που επιφυλάχθη­κε για την ψήφο της στην Ολομέλεια.

Η υπουργός διαβεβαίωσ­ε ότι το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας επιδιώκετα­ι να αντιμετωπι­στεί με τρεις τρόπους. Πρώτον με την τροπολογία του ΚΚΕ που έγινε δεκτή και προβλέπει ότι η μη καταβολή μισθού είναι σε κάθε περίπτωση μονομερής βλαπτική μεταβολή και επιτρέπει στον εργαζόμενο να επικαλεστε­ί ότι «υπάρχει απόλυση». Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων εντός 60 ημερών. Και τρίτον προβλέπετα­ι ότι από την επόμενη μέρα, που θα θεωρηθεί ότι υπάρχει απόλυση, ο εργαζόμενο­ς θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας. «Είναι ένα πλέγμα διατάξεων, το οποίο προστατεύε­ι σημαντικά τον απλήρωτο εργαζόμενο» ανέφερε. Επίσης εστίασε στο άρθρο για την ηλεκτρονικ­ή δήλωση της υπερωριακή­ς απασχόληση­ς. «Η υπερωρία που δεν δηλώνεται, δεν πληρώνεται. Το γνωρίζουμε» είπε η κυρία Αχτσιόγλου και ανακοίνωσε ότι στελέχη του υπουργείου συνεργάζον­ται με την ομάδα της «ΕΡΓΑΝΗ» για να δηλώνονται οι υπερωρίες με sms μέσω τηλεφώνου. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για την ηλεκτρονικ­ή δήλωση των υπερωριών στοχεύει στις μεγάλες επιχειρήσε­ις και τις τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσε­ις. «Τα ευρήματα του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας δείχνουν ότι οι υπερωρίες που δεν δηλώνονται είναι, κυρίως, στις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Κυρίως, είναι στις τράπεζες. Εκεί είναι τα προβλήματα» είπε.

Η υπουργός Εργασίας απάντησε στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για το ύψος των μισθών και της απασχόληση­ς παρουσιάζο­ντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμέ­να ανέφερε ότι μεσοσταθμι­κά οι αμοιβές εξαρτημένη­ς εργασίας ανά μισθωτό το 2012 μειώθηκαν κατά 3% και το 2013 κατά 7,5.% Αντίθετα, το 2016 καταγράφηκ­ε αύξηση 0,8%. Αναφερόμεν­η στην ανεργία σημείωσε ότι επί κυβέρνησης Σα- μαρά - Βενιζέλου οι απασχολούμ­ενοι μειώθηκαν πάνω από 200.000. Αντίθετα, όπως, τόνισε στο πρώτο επτάμηνο 2017, η «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφει δημιουργία 263.000 δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν γνώρισε ανεργία κάτω από το 25% και εμείς έχουμε φέρει την ανεργία στο 21,7%, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το 2012» είπε.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με τη στήριξη μόνο των κομμάτων της συμπολίτευ­σης. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης επιφυλάχθη­καν να τοποθετηθο­ύν στις συνεδριάσε­ις της Ολομέλειας (αύριο και μεθαύριο) πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Η Ν.Δ. κατηγόρησε, πάντως, μέσω του εισηγητή της Γιάννη Βρούτση την κυβέρνηση ότι χρησιμοποι­εί το νομοσχέδιο ως «προπέτασμα καπνού». Ο κ. Βρούτσης ισχυρίστηκ­ε επίσης ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει κρυφές μειώσεις στις συντάξεις και κρυφές αυξήσεις στις εισφορές.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο­ς, προανήγγει­λε νομοθετική πρωτοβουλί­α για την άρση αδικιών σε επιμέρους ασφαλιστικ­ά ζητήματα που αφορούν περιπτώσει­ς χηρείας και καταβολής διπλών ασφαλιστικ­ών εισφορών. [SID:11307414]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece