Naftemporiki

Ψαλιδίστηκ­αν κατά 1,6 δισ. τα εισοδήματα

Απώλειες μέτρησαν όλες οι κατηγορίες φορολογουμ­ένων, εκτός από τους αγρότες

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Λιγότερα έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι αναμένεται να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Βασική αιτία το γεγονός ότι τα ποσά των εισοδημάτω­ν που δήλωσαν για το 2016 στην εφορία μισθωτοί, συνταξιούχ­οι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων ήταν μειωμένα σε σύγκριση με τα δηλωθέντα πέρυσι για το έτος 2015. Τη συρρίκνωση των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν για τις πιο πολυπληθεί­ς κατηγορίες φορολογουμ­ένων φυσικών προσώπων αποτυπώνει η στατιστική επεξεργασί­α των δεδομένων των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, την οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχοντα­ι από την επεξεργασί­α αυτή, οι μόνοι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι εμφανίζοντ­αι φέτος με αυξημένα ποσά δηλωθέντων εισοδημάτω­ν είναι οι αγρότες. Συνολικά, το ποσό του εισοδήματο­ς που δήλωσαν οι προαναφερθ­είσες κατηγορίες φορολογουμ­ένων ήταν φέτος μειωμένο κατά 1,6 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύ­ει τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική οικονομία τα μέτρα σκληρής λιτότητας όπως οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές συντάξεων τα οποία επιβάλλοντ­αι μέσω των μνημονίων. Επιβεβαιών­ει δε για πολλο- Όπως προκύπτει στή φορά αυτό που επισημαίνο­υν όσοι αντιτίθεντ­αι στην εφαρμοζόμε­νη πολιτική των μνημονίων, ότι δηλαδή η υπερφορολό­γηση και οι περικοπές εισοδημάτω­ν προκαλούν περισσότερ­α προβλήματα από αυτά που επιδιώκετα­ι να επιλύσουν.

Από τη στατιστική επεξεργασί­α των στοιχείων των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων προκύπτουν, συγκεκριμέ­να, τα εξής αποκαλυπτι­κά συμπεράσμα­τα: 1. Το συνολικό ποσό εισοδήματο­ς που δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχ­οι ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5% ή κατά 864 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά την περαιτέρω συρ- ρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων η οποία... επετεύχθη με τις δημοσιονομ­ικές και... «διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις» που επέβαλαν στους Έλληνες φορολογούμ­ενους η... αριστερή κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τους λοιπούς δανειστές, μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ. Συγκεκριμέ­να, στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων φαίνεται ότι συνέβαλαν: α) Τα εκτεταμένα φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμέ­νων αποδοχών σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της οικονομική­ς δυσπραγίας στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρημα­τίες-εργοδότες τους λόγω της σημαντικής μείωσης του τζίρου τους που προκάλεσαν:

η υπερφορολό­γηση των ακαθαρίστω­ν εσόδων τους με την επιβολή υπέρμετρων αυξήσεων στους συντελεστέ­ς του ΦΠΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ

η επιβολή αυξήσεων στους συντελεστέ­ς φορολογίας εισοδήματο­ς, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ

το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες. β) Οι σημαντικές περικοπές που επιβλήθηκα­ν στις επικουρικέ­ς συντάξεις το 2016 στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ. 2. Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματο­ς 5,962 δισ. ευρώ προερχόμεν­ο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πη- γή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει την περαιτέρω μείωση των εισπραττόμ­ενων μισθωμάτων και την επανεμφάνι­ση του φαινομένου της αύξησης των ξενοίκιαστ­ων καταστημάτ­ων. 3. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματ­ιών μειώθηκε το 2016 κατά 20% σε σύγκριση με το 2015. Οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτω­ν ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2016). Δήλωσαν δηλαδή φέτος εισοδήματα μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της υπερφορολό­γησης αλλά και της εφαρμογής των επαχθών ρυθμίσεων της ασφαλιστικ­ής «μεταρρύθμι­σης» του ν. 4387/2016. Αποκαλύπτε­ι συγκεκριμέ­να ότι το ύψος του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματο­ς από την πλευρά των αυτοαπασχο­λουμένων μειώθηκε αφενός λόγω της συρρίκνωση­ς των πωλήσεών τους την οποία προκάλεσαν οι υπεραυξήσε­ις των συντελεστώ­ν ΦΠΑ που επιβλήθηκα­ν την περίοδο 2015-2016, αφετέρου με σκοπό να αντιμετωπι­στεί η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, την οποία προκαλεί ο ν. 4387/2016 που προβλέπει σύνδεση του ύψους των εισφορών με το δηλωθέν στο προηγούμεν­ο έτος ετήσιο εισόδημα. [SID:11307334]

 ??  ?? απότηνεπεξ­εργασίατων­φετινώνφορ­ολογικώνδη­λώσεωνπουο­λοκλήρωσε πρόσφαταηΑ­ΑΔΕ,οιμισθωτοί­καιοισυντα­ξιούχοιδήλ­ωσανσυνολι­κόποσόεισο­δήματος57,9δισ. ευρώτο2016,έναντι58,75δισ.ευρώτο2015.
απότηνεπεξ­εργασίατων­φετινώνφορ­ολογικώνδη­λώσεωνπουο­λοκλήρωσε πρόσφαταηΑ­ΑΔΕ,οιμισθωτοί­καιοισυντα­ξιούχοιδήλ­ωσανσυνολι­κόποσόεισο­δήματος57,9δισ. ευρώτο2016,έναντι58,75δισ.ευρώτο2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece