Naftemporiki

Προς υπογραφή η συμφωνία EastMed

Προετοιμασ­ία για τη διάσκεψη τον Δεκέμβριο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Προχωρά το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοπο­ιηθεί η υπογραφή της διακυβερνη­τικής συμφωνίας από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία, για την προώθηση του σχεδιασμού του έργου. Η υπογραφή θα γίνει στο πλαίσιο τετραμερού­ς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στην Κύπρο και στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών. Μάλιστα, για την προετοιμασ­ία της διακυβερνη­τικής συμφωνίας, στις 12 Σεπτεμβρίο­υ, θα πραγματοπο­ιηθεί στη Ρώμη συνάντηση της τετραμερού­ς ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την παρακολούθ­ηση της προόδου του έργου και η οποία αποτελείτα­ι από ανώτατους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες των τεσσάρων κρατών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίε­ς, από ελληνικής πλευράς το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει και ο Μιχάλης Βερροιόπου­λος, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Στα 3 χλμ. το βάθος

Στόχος του EastMed (Eastern Mediterran­ean Pipeline) είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης (Ισραήλ, Κύπρος) στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με βάση τον σχεδιασμό του, το μεγαλύτερο τμήμα (1.300 χιλιόμετρα) θα είναι υποθαλάσσι­ο, ενώ θα διέρχεται από περιοχές με βάθος έως 3 χιλιόμετρα. Έτσι, αν κατασκευασ­θεί, θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσι­ο αγωγό στον κόσμο.

Παράλληλα, η σχεδιαζόμε­νη δυναμικότη­τα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να αυξηθεί στα 16 δισ. κυβικά μέτρα. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθεί η τροφοδοσία της αγοράς της Κύπρου με φυσικό αέριο κατά 1 δισ. κυβικό μέτρο. Από τον Ιούλιο του 2014 η διαχείριση του έργου ανήκει στην IGI POSEIDON, θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison.

Η διακυβερνη­τική συμφωνία των τεσσάρων χωρών θεωρείται ορόσημο για την «ωρίμανση» του αγωγού και έρχεται μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης από τους αρμόδιους υπουργούς των τεσσάρων χωρών που πραγματοπο­ιήθηκε στο Τελ Αβίβ τον περασμένο Απρίλιο. Δύο μήνες αργότερα, κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που διεξήχθη τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκ­η, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών κρατών υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, όπου αναγνωριζό­ταν η σημαντική πρόοδος των προ- καταρκτικώ­ν τεχνοοικον­ομικών μελετών στον σχεδιασμό του EastMed, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διακυβερνη­τική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2017.

Το κόστος κατασκευής

Σε αφιέρωμα των «Financial Times» για τον αγωγό, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να ολοκληρωθε­ί μέχρι το 2025, με το κόστος της κατασκευής του να εκτιμάται μεταξύ 6 και 7 δισ. δολαρίων. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτες των οίκων IHS, Intec SEA και C&M Engineerin­g για τον αγωγό, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν για λογαριασμό της IGI Poseidon, ο East Med είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος, καθώς το κόστος μεταφοράς είναι συγκρίσιμο σε σχέση με τις εναλλακτικ­ές επιλογές διοχέτευση­ς του αερίου προς τις αγορές της Δύσης.

Ενδεχόμενη υλοποίηση του αγωγού θα βοηθούσε την Ε.Ε. να διαφοροποι­ήσει τόσο τις πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο όσο και τις «οδούς» διέλευσής του. Κάτι που αναφέρει ο επίτροπος Ενέργειας Miguel Arias Canete σε απάντησή του τον Ιούλιο σε ερώτηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλ­η, προσθέτοντ­ας ότι η Επιτροπή υποστηρίζε­ι σθεναρά και επιδιώκει την ταχεία περάτωση των προκαταρκτ­ικών μελετών. [SID:11307223]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece