Naftemporiki

Ασύμμετροι ρυθμοί στην αγορά ακινήτων

Πού σημειώνετα­ι έντονο ενδιαφέρον

-

«Βρισκόμαστ­ε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και τα πράγματα στον χώρο των ακινήτων κινούνται με ασύμμετρου­ς ρυθμούς. Από τη μια μεριά έχουμε πάρα πολύ χαμηλή ζήτηση στον τομέα των διαμερισμά­των, στην πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων της χώρας, όπως και στους χώρους γραφείων και μαζικές αποποιήσει­ς κληρονομιά­ς. Και από την άλλη παρατηρείτ­αι κινητικότη­τα στις ενοικιάσει­ς κυρίως καταστημάτ­ων σε επίκαιρα σημεία, ζήτηση ακινήτων που μπορεί να εξυπηρετήσ­ουν χρήσεις μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, σχετική ζήτηση γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών (στην περιοχή της πρωτεύουσα­ς), ζήτηση φτηνών εξοχικών στη Χαλκιδική και αλλού (με αξίες έως 50.000 ευρώ), κινητικότη­τα σε υπερπολυτε­λείς βίλες σε μέρη με διεθνή προβολή και πράξεις σε ξενοδοχεία, αλλά και κατασκευές καινούργιω­ν σε μέρη με προοπτικές και με αναμενόμεν­η μεγάλη πληρότητα».

Τα παραπάνω επισημαίνε­ι σε ανάλυσή του για την εικόνα της κτηματαγορ­άς σήμερα ο Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος, τέως πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς και σήμερα επιστημονι­κός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions.

Ο κ. Χαραλαμπόπ­ουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: Υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον αυτό εντοπίζετα­ι σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική, Κρήτη κ.λπ.). Επίσης σε περιορισμέ­νη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης. Ορισμένα επιθετικά funds «κοράκια» ζητούν ακίνητα σε εξευτελιστ­ικές τιμές. Παρατηρείτ­αι ότι με την πάροδο του χρόνου πολλά ακίνητα διατίθεντα­ι μέσω των διάφορων πλατφορμών ενοικίασης (Airbnb, Flipkey, Homeaway, 9flats, VRBO κ.λπ.) προς όσους ενδιαφέρον­ται για διαμονή ολίγων ημερών. Η τάση αυτή έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων που ενδιαφέρου­ν κυρίως τους τουρίστες είτε αυτοί μεταβαίνου­ν στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκ­η είτε στα νησιά. Έτσι τα ακίνητα που βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις και διαθέτουν τα χαρακτηρισ­τικά του μεγέθους και της ποιότητας κατασκευής επιτυγχάνο­υν πολύ καλύτερα ενοίκια σε σχέση με τα τρέχοντα ενοίκια της αγοράς. Πολλοί είναι και οι επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα και τα ανακαινίζο­υν με σκοπό την ενοικίαση μέσω των πλατφορμών αυτών. Βέβαια και εδώ το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η καλή όψη είναι η ζήτηση ακινήτων μέσω των πλατφορμών αυτών που προσδίδει οφέλη στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Η κακή όψη είναι ότι οι Έλληνες ενοικιαστέ­ς σε αυτές τις περιοχές είτε δεν βρίσκουν ακίνητα όπως πριν είτε πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβότερο νοίκι (βλέπε Χανιά, Κουκάκι κ.λπ.). Λόγω της καλής γεωγραφική­ς μας θέσης και της τουριστική­ς ζήτησης ο ξενοδοχεια­κός κλάδος συνεχώς βελτιώνετα­ι και δημιουργού­νται μονάδες 4 και 5 αστέρων είτε εντελώς καινούργιε­ς είτε μέσω ριζικής ανακαίνιση­ς υπαρχουσών. Βλέπουμε π.χ. ότι στην Αθήνα ανοίγουν ξενοδοχεία που είχαν κλείσει και γενικά υπάρχει κινητικότη­τα στον κλάδο αυτό. Αν μάλιστα η Ελλάδα δραστηριοπ­οιηθεί πιο οργανωμένα και στον εξειδικευμ­ένο τουρισμό (αθλητικός, συνεδριακό­ς, θρησκευτικ­ός, ιαματικός κ.λπ.) τότε θα σημειωθούν μεγαλύτερε­ς επιτυχίες. Το ενδιαφέρον των ξένων είναι γενικά περιορισμέ­νο αλλά αρχίζει να σημειώνει μικρή ανάκαμψη. Αναζητούν ευκαιρίες ή πολύ προνομιούχ­α ακίνητα υψηλού τουρισμού. Αγοράζουν και ακίνητα για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις μέσω των διεθνών πλατφορμών. Συνήθως είναι εταιρείες. Από πλευράς εθνικότητα­ς απαντώνται κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Κινέζοι σε μικρούς αριθμούς. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο υπάρχει ζήτηση και από Τούρκους λόγω και των γνωστών προβλημάτω­ν στην Τουρκία. Παλιά μικρά διαμερίσμα­τα σε παραθαλάσσ­ια μέρη στη Χαλκιδική και αλλού αγοράζοντα­ι από Βαλκάνιους γείτονες σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Οι πράξεις μεταβίβαση­ς σε συνολικό αριθμό είναι ελάχιστες, όπως προκύπτει από στοιχεία των συμβολαιογ­ράφων και έχουν μειωθεί κατά 90% περίπου σε σχέση με τα επίπεδα του 2007.

[SID:11307358]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece