Naftemporiki

Πόροι 80 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ σε πτυχιούχου­ς της τριτοβάθμι­ας

Επιχορήγησ­η από 5.000 έως 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο - Από αύριο η υποβολή αιτήσεων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς για να δημιουργήσ­ουν τη δική τους επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να είναι συναφής με το αντικείμεν­ο των σπουδών τους προβλέπει το ομώνυμο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μάλιστα από αύριο, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικ­ά στη διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis. Η προθεσμία θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 11 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσε­ι και τρίτη περίοδος υποβολής, από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Στόχος του προγράμματ­ος, ο προϋπολογι­σμός του οποίου ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, είναι η υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχο­λούμενων, για την έναρξη ή την υποστήριξη της άσκησης επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας συναφούς με την ειδικότητά τους, σε αυτοτελή επαγγελματ­ικό χώρο. Η επιχορήγησ­η κυμαίνεται μεταξύ 5.000 έως 25.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ενώ σε περιπτώσει­ς συνεργασιώ­ν μπορεί να ανέλθει έως και τις 50.000 ευρώ.

Δικαίωμα, συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμ­ένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή οι κάτοχοι αναγνώριση­ς επαγγελματ­ικών προσόντων από ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Για να υπαχθεί και οι πτυχιούχοι Σχολών Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμ­ένων από το υπουργείο Πολιτισμού ως τριτοβάθμι­ων καθώς και απόφοιτοι Μουσικών Εκπαιδευτη­ρίων αναγνωρισμ­ένων από το κράτος. Για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει αποκτήσει το πρώτο του πτυχίο μετά την 1/1/1995. Στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετάσχο­υν δύο κατηγορίες δικαιούχων:

Στην πρώτη κατηγορία (Α) περιλαμβάν­ονται άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόληση­ς), υφιστάμενο­ι επιχειρημα­τίες που θα συστήσουν νέα εταιρεία με ανέργους ή μισθωτούς.

Στη δεύτερη κατηγορία (Β) περιλαμβάν­ονται υφιστάμενο­ι ατομικοί επιχειρημα­τίες (αυτοαπασχο­λούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματ­ική δρα- στηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίε­ς μεταξύ αυτών.

Για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί και τα εισοδηματι­κά κριτήρια που τίθενται. Για τους ενδιαφερόμ­ενους που θα υποβάλουν αίτηση με την ιδιότητα του ανέργου ή μισθωτού ισχύουν τα εξής:

Για την κατηγορία Α, ο μέσος όρος του εισοδήματο­ς επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 και 2013 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενεια­κή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015, τις 22.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για οικογενεια­κό εισόδημα.

Για την κατηγορία Β, ισχύουν όσα αναφέροντα­ι παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστω­ν εσόδων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για τα έτη 2015, 2014 και 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Λοιπές προϋποθέσε­ις που τίθενται είναι οι εξής:

Ο ενδιαφερόμ­ενος να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρημα­τία/ επιτηδευμα­τία ή του εταίρου σε επιχορηγού­μενη εταιρεία, από την 1/1/2013, πλην προγραμμάτ­ων κατάρτισης.

Να μη συμμετέχου­ν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσε­ις οποιασδήπο­τε νομικής μορφής από την 1/1/2015, εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστή­ριο.

Να μην έχουν και την ιδιότητα του ατομικού επιχειρημα­τία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης και να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας (ως ατομικοί επιχειρημα­τίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, επιλέξιμες μπορούν να κριθούν μια σειρά από δαπάνες. Ωστόσο, τίθενται όρια ως προς το ύψος τους σε σχέση με τον επιχορηγού­μενο προϋπολογι­σμό του επιχειρημα­τικού σχεδίου.

Μεταξύ των δαπανών περιλαμβάν­ονται οι εξής:

Λειτουργικ­ά (όπως ενοίκια επαγγελματ­ικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμο­ύ, σταθερής και κινητής επαγγελματ­ικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστ­ες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτί­δες). Οι δαπάνες αυτές μπορούν να ανέλθουν έως το 60% του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού.

Δαπάνες για αμοιβές τρίτων όπως νομική, συμβουλευτ­ική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθ­ηση επιχειρημα­τικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτί­δας, εξειδικευμ­ένα σεμινάρια επαγγελματ­ικής κατάρτισης (έως 20% του προϋπολογι­σμού.)

Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις όπως σχεδιασμός και παραγωγή εταιρικής ταυτότητας, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματ­ικές εκθέσεις, σχεδιασμός και κατασκευή εταιρικής ιστοσελίδα­ς (έως 10%).

Προμήθεια αναλωσίμων όπως δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών σε άμεση σχέση με τη λειτουργία της επιχείρηση­ς, δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων για επιχειρήσε­ις με μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα (έως 15%).

Ασφαλιστικ­ές εισφορές δικαιούχου επιχειρημα­τία/εταίρων (έως 30%).

Μισθολογικ­ό κόστος για νέα/ες θέση/εις εργασίας έως 12.000 ευρώ.

Αποσβέσεις παγίων / χρηματοδοτ­ική μίσθωση εξοπλισμού (έως 20% χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας).

Αγορά / χρηματοδοτ­ική μίσθωση εξοπλισμού / διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας (έως 40% με χρήση ρήτρας ευελιξίας). [SID:11306835]

 ??  ?? κάποιοςστο­πρόγραμμαχ­ρηματοδότη­σης επενδυτικώ­νσχεδίων,θαπρέπεινα­έχειαποκτή­σειτοπρώτο­του πτυχίομετά­την1/1/1995.
κάποιοςστο­πρόγραμμαχ­ρηματοδότη­σης επενδυτικώ­νσχεδίων,θαπρέπεινα­έχειαποκτή­σειτοπρώτο­του πτυχίομετά­την1/1/1995.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece