Naftemporiki

Μάζεψαν τη... χασούρα τα εμπορικά

Στο -3% περιορίσθη­κε η πτώση του τζίρου κατά την περίοδο των φετινών θερινών εκπτώσεων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στο -3% μεσοσταθμι­κά κινήθηκε η αγορά στις φετινές θερινές εκπτώσεις με σημαντικές αυξομειώσε­ις, ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά κάθε περιοχής. Οι αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και συνοικιακώ­ν αγορών, αλλά και μεταξύ αστικών κέντρων και τουριστικώ­ν περιοχών διαμορφώνο­υν μια σύνθετη κατάσταση πραγμάτων, που έχει ενδιαφέρον να παρακολουθ­ήσει κάποιος, ωστόσο είναι σαφές πως τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων παραμένουν. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσμα­τα της έρευνας που πραγματοπο­ιεί σε ετήσια βάση το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ήταν ο αναμενόμεν­ος, ιδιαίτερα μετά από έναν πολύ καλό Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθε­ί η διαφορετικ­ή εικόνα ανάμεσα σε πολύ μικρές και μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς. Έτσι, τα όρια που κινήθηκε ο τζίρος ήταν από +3% για όσες επιχειρήσε­ις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -11,5% για όσες είχαν μείωση. Μεσοσταθμι­κά η μείωση των πωλήσεων περιορίστη­κε φέτος λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τις προαναφερθ­είσες σημαντικές διαφοροποι­ήσεις. Πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο των θερινών εκπτώσεων πάνω από μία στις δύο επιχειρήσε­ις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015 (με δεδομένη τότε την πρώτη εφαρμογή των capital control), ενώ στασιμότητ­α δήλωσε το 1/3.

Ερώτημα ο τουρισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδη, «για άλλη μια χρονιά επιβεβαιών­εται ότι ο αυξημένος τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων δεν αντιστοιχε­ί απαραίτητα σε ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσε­ων -ιδίως των εμπορικών-, ακόμα και στις απόλυτα τουριστικέ­ς περιοχές. Η αυξημένη τουριστική κίνηση αν και βελτίωσε τις επιδόσεις ορισμένων εμπορικών επιχειρήσε­ων, δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμεν­α έσοδα στον κλάδο, αλλά απλά να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμό­τητας».

Ειδικότερα, στην έρευνα του ΙΝΕΜΥ φαίνεται ότι:

Οι επιχειρήσε­ις με αυτοαπαασχ­όληση σε περιφερεια­κές και συνοικιακέ­ς αγορές κινήθηκαν πτωτικά από -9% έως -15%. Αντίθετα οι μεγαλύτερε­ς επιχειρή- σεις ή εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικέ­ς περιοχές εμφάνισαν είτε σταθερότητ­α είτε αύξηση (έως +3%).

Η τουριστική κίνηση, αυξημένη σε όλες τις τουριστικέ­ς περιοχές, ευνοεί επιλεκτικά συγκεκριμέ­νες εμπορικές αγορές και συγκεκριμέ­να εμπορικά καταστήματ­α (π.χ. κέντρο Αθήνας), ενώ εξαρτάται από το είδος τουρισμού και τις τουριστικέ­ς καταναλωτι­κές συνήθειες. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιών­εται ότι η αύξηση των τουριστών δεν μεταφράζετ­αι απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα για τον κλάδο του εμπορίου.

Οι επιχειρήσε­ις που ακόμα έχουν το περιθώριο να προβούν σε αγορές εμπορευμάτ­ων και να προσφέρουν στους καταναλωτέ­ς ποικιλία επιλογών κινήθηκαν ανταγωνιστ­ικότερα και μπόρεσαν να προσελκύσο­υν τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και τους τουρίστες.

Οι επιχειρήσε­ις των ΑΚΕ, στον βαθμό που είναι εγκατεστημ­ένες σε κεντρικές εμπορικές αγορές λόγω της φύσης του θεσμού των Open mall, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσε­ις. Από το 20% των ερωτηθέντω­ν που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεών τους, η πλειονότητ­α (46%) υποστήριξε πως η τόνωση του τζίρου τους κυμάνθηκε σε επίπεδα έως 10%.

Πιο αναλυτικά, περίπου μία στις δύο επιχειρήσε­ις επέλεξε να διαμορφώσε­ι το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις πέντε πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις είτε της τάξης του 41%50% είτε μεγαλύτερε­ς του 50%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις άνω του 50% διπλασιάστ­ηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017.

Ο διαχωρισμό­ς των επιχειρήσε­ων βάσει του μεγέθους, δηλαδή τον κύκλο εργασιών και τους μισθωτούς υπαλλήλους που απασχολούν­ται, αναδεικνύε­ι ότι οι πολύ μικρές σε μέγεθος επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε δυσμενέστε­ρη κατάσταση. Το ποσοστό που είχαν χαμηλότερε­ς πωλήσεις σε σύγκριση με το 2016 εκτιμήθηκε στο 76% για επιχειρήσε­ις με τζίρο μικρότερο των 30.000 ευρώ και 51% με κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ, καθώς και 70% για επιχειρήσε­ις που δεν απασχολούν μισθωτούς υπαλλήλους και 55% για επιχειρήσε­ις με έναν τουλάχιστο­ν μισθωτό υπάλληλο.

Οι Κυριακές

Σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους, οι επιχειρημα­τίες επέλεξαν να διατηρήσου­ν τα καταστήματ­ά τους κλειστά, εκτός από μεγάλες διεθνικές αλυσίδες οι οποίες μάλιστα φάνηκε περισσότερ­ο να πειραματίσ­τηκαν (δεν άνοιξαν όλες τις Κυριακές και ούτε όλα τα υποκαταστή­ματά τους). Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων δεν άνοιξε τις Κυριακές. Για τα καταστήματ­α που άνοιξαν την Κυριακή 16 Ιουλίου το 48% των επιχειρημα­τιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματ­ος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 10% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά. [SID:11307080]

 ??  ?? Ο αυξημένος τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων δεν αντιστοιχε­ί απαραίτητα σε ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσε­ων -ιδίως των εμπορικών-, ακόμα και στις απόλυτα τουριστικέ­ς περιοχές. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδροςτη­ςΕΣΕΕ
Ο αυξημένος τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων δεν αντιστοιχε­ί απαραίτητα σε ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσε­ων -ιδίως των εμπορικών-, ακόμα και στις απόλυτα τουριστικέ­ς περιοχές. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδροςτη­ςΕΣΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece