Naftemporiki

Γιατί είναι πιο αισιόδοξα τα στελέχη της αγοράς

Το 53% -από 6% τον περασμένο Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016- βλέπει βελτίωση στην κατάσταση της οικονομίας

-

Αισιόδοξα εμφανίζοντ­αι περισσότερ­α από τα μισά στελέχη των ελληνικών επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα που δημοσιεύετ­αι στη 16η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer (CCB) της ΕΥ σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή 6 στα 10 άτομα υποστηρίζο­υν ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις (Ε&Σ).

Ειδικότερα το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση εκτινάχθηκ­ε στην πρόσφατη μελέτη στο 53% από 6% τον περασμένο Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016.

Την ίδια στιγμή όμως μόλις 3 στα 10 στελέχη σημειώνει ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει με «ζήλο» μια συγχώνευση ή εξαγορά.

Επίσης, ιδιαίτερα θετικές εμφανίζοντ­αι οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθε­σμη σταθερότητ­α της οικονομίας (47%), καθώς και τη διαθεσιμότ­ητα πιστώσεων (40%). Παράλληλα, έχει αυξηθεί στο 43%, από 21% τον Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016, και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά συγχωνεύσε­ων και εξαγορών βελτιώνετα­ι. Ειδικότερα, ένα 60% (από 35% τον περασμένο Οκτώβριο) αναφέρει ότι βελτιώνετα­ι η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών.

Όπως σημειώνετα­ι στην έρευνα, για πρώτη φορά από το 2015 εμφανίζετα­ι αυξημένο και το ποσοστό των συμμετεχόν­των που εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει ενεργά Σ&Ε κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%). Κινητήρια δύναμη των σχεδίων Σ&Ε φαίνεται να είναι η ανάγκη για ανάπτυξη: είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 32% αναφέρει ως βασικό κίνητρο για τις Σ&Ε την απόκτηση τεχνολογία­ς ή νέων παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα για την Ελλάδα, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, δηλώνει: «Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα μάς επιτρέπουν μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις φαίνεται να αντιλαμβάν­ονται ότι, ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι Σ&Ε παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιώ­ν, που αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί η ελληνική επιχειρημα­τικότητα διεθνώς ανταγωνιστ­ική. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να καταστεί η χώρα μας ελκυστικός προορισμός για Σ&Ε».

Συνολικά η μελέτη αναφέρει ότι η δραστηριότ­ητα συγχωνεύσε­ων και εξαγορών παγκοσμίως εξακολουθε­ί να ενισχύεται, έπειτα από έναν υψηλό αριθμό συμφωνιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Με βάση έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερ­α από 2.300 στελέχη σε 43 χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας, διαπιστώνε­ται ότι, ακόμη και στις παρούσες ραγδαία μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες της αγοράς, το 56% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι θα επιδιώξει ενεργά συμφωνίες κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε μία εποχή ήδη αυξημένης δραστηριότ­ητας συμφωνιών, το 36% των επιχειρήσε­ων προσδοκά περαιτέρω αύξηση των εν αναμονή συμφωνιών τους κατά το επόμενο έτος.

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (96%) των στελεχών εκτιμά ότι η αγορά Σ&Ε θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή κατά το διάστημα αυτό.

Αυτή η ισχυρή διάθεση για συμφωνίες συνεχίζετα­ι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικ­ών ή αναδυόμενω­ν πολιτικών προβληματι­σμών, τους οποίους το 69% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η σημαντικότ­ερη παράμετρος που απασχολεί τα στελέχη είναι οι δραστικά μετασχηματ­ιστικές επιπτώσεις της τεχνολογία­ς σε πιθανά αποτελέσμα­τα συμφωνιών και στα επιχειρημα­τικά μοντέλα.

[SID:11307045]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece