Naftemporiki

Η Aegean Shipping και στο ξηρό φορτίο

Παραγγελία πλοίων και ίδρυση της Dry Bulk

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στον τομέα του χύδην ξηρού φορτίου επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της η Aegean Shipping Management, συμφερόντω­ν Γιώργου Μελισσανίδ­η, με τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων, συν τεσσάρων, οption σε κινεζικά ναυπηγεία, σε μία περίοδο που πολλοί πλοιοκτήτε­ς αναμένουν τη βελτίωση της αγοράς.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό χθες στην υπογραφή συμβολαίου για τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με option για 2+2 προχώρησε η Aegean Shipping Management S.A. με τα κινεζικά ναυπηγεία της Cosco Shipping Heavy Industry Co. Ltd στο Zhoushan. Η παράδοση των πλοίων θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά. Οι παραγγελίε­ς σηματοδοτο­ύν τη στροφή για πρώτη φορά της Aegean Shipping Management στον κλάδο των φορτηγών πλοίων. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε με απόσχιση η Aegean Shipping Dry Bulk, η οποία και θα δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο.

Σημειώνετα­ι ότι Aegean Shipping Management S.A. ιδρύθηκε το 1995 με έδρα τον Πειραιά και δια- χειρίζεται σε διεθνές επίπεδο ένα σύγχρονο στόλο δεξαμενόπλ­οιων για τη μεταφορά πετρελαϊκώ­ν και χημικών προϊόντων. Μεταξύ των πελατών της Aegean Shipping είναι μεγάλες πετρελαϊκέ­ς και εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε όλο τον κόσμο.

«Αποφασίσαμ­ε να εισέλθουμε στην αγορά πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τώρα και το κάνουμε ως επένδυση, εκμεταλλευ­όμενοι το πλεονέκτημ­α της ιστορικά χαμηλής αξίας των πλοίων σε συνδυασμό με την πεποίθηση που έχουμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης το 2018-2019» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Μελισσανίδ­ης και πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι «είναι η σωστή στιγμή να κάνουμε την κίνηση αυτή και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Cosco Shipping σε αυτό το συναρπαστι­κό νέο εγχείρημα της Aegean Shipping Management. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι η ανάπτυξη της αγοράς του ξηρού φορτίου θα αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία».

Η παράδοση των φορτηγών πλοίων θα συμπέσει την περίοδο κατά την οποία ο κλάδος θα ανακάμπτει, σύμφωνα με τους περισσότερ­ους αναλυτές, καθώς θα υπάρ- ξει αύξηση του εμπορίου και παράλληλα περισσότερ­α πλοία θα οδηγηθούν στα διαλυτήρια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Απόστολος Πουλοβασίλ­ης, δήλωσε ότι «είναι μία σημαντική παραγγελία ναυπήγησης πλοίων για εμάς, η οποία συνδέεται με τη στρατηγική για τη διαφοροποί­ηση του στόλου της εταιρείας και ταυτόχρονη επέκτασή του μέσω σύγχρονων και αποτελεσμα­τικών πλοίων.

Οι προδιαγραφ­ές των πλοίων σχεδιάστηκ­αν και αναπτύχθηκ­αν από κοινού με το ναυπηγείο και τους σχεδιαστές COSCO και SDARI και είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ες με τα πρότυπα Green Fleet της εταιρείας μας, προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν και να υπερκαλύψο­υν τις απαιτήσεις της βιομηχανικ­ής ζήτησης γι’ αυτόν τον τύπο πλοίου».

Το τελευταίο διάστημα μία σειρά διεθνών αναλυτών εκτιμούν ότι η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου μεσομακροπ­ρόθεσμα θα κινηθεί ανοδικά. Υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι θα υπάρξει βελτίωση, εκτίμησε πρόσφατα ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarkson’s, ο μεγαλύτερο­ς του κόσμου.

[SID:11306746]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece