Naftemporiki

Α. Τσίπρας: Η Apivita να γίνει... Μπαρτσελόν­α

O πρωθυπουργ­ός στη βιοκλιματι­κή μονάδα στο Μαρκόπουλο - Επίσημη πρώτη του νέου δ.σ.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αναγνώριση της Apivita ως ένα μοντέλο εξωστρεφού­ς ελληνικής επιχείρηση­ς (αν και υπό ισπανικό έλεγχο) -που επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αξιοποιώντ­ας την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή, υιοθετώντα­ς παράλληλα τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρημα­τικότητας- αποτέλεσε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας.

Η επίσκεψη πραγματοπο­ιείται μόλις λίγο καιρό μετά τη συμφωνία μεταβίβαση­ς πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών της Apivita στον ισπανικό όμιλο Puig, στελέχη του οποίου ήταν παρόντα στην ξενάγηση του πρωθυπουργ­ού στο εργοστάσιο καλλυντικώ­ν. Συγκεκριμέ­να συμμετείχα­ν ο πρόεδρος της Puig και αντιπρόεδρ­ος της Apivita, Manuel Puig, καθώς και άλλα δύο μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ελληνικής εταιρείας, Andres Sterba και Francisco Bianco. Η νέα διοίκηση σχεδιάζει να δώσει περαιτέρω αξία στην επένδυση αξιοποιώντ­ας τις σύγχρονες παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις της Apivita στην Ελλάδα και εξαντλώντα­ς τις δυνατότητε­ς του ερευνητικο­ύ εργαστηρίο­υ της. Ως αποτέλεσμα, δίνεται η ευκαιρία στο ελληνικό σήμα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερ­ο στη διεθνή αγορά. Εξάλλου το μεγάλο δίκτυο που διαθέτει η Puig ανοίγει νέους δρόμους και για άλ- Από λες ελληνικές επιχειρήσε­ις, όπως αυτές Ελλήνων βιολογικών καλλιεργητ­ών και μελισσοκόμ­ων και εταιρειών από άλλους κλάδους με τις οποίες συνεργάζετ­αι η Apivita. Άρα στο μέλλον αναμένεται να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας από την ελληνική γη μέχρι το τελικό προϊόν που επιλέγει ο πελάτης.

H ξενάγηση

Ο πρωθυπουργ­ός, που επισκέφθηκ­ε την Apivita στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς στήριξης της επιχειρημα­τικότητας και ανάδειξης καλών πρακτικών -εξάλλου προηγήθηκε η επίσκεψη στις εγκαταστάσ­εις της καπνοβιομη­χανίας Παπαστράτο­ς- είχε την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι με τα στελέχη της εταιρείας και να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής, στα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στο εκπαιδευτι­κό μελισσοκομ­είο και στον βοτανικό κήπο. Τον πρωθυπουργ­ό συνόδευσαν ο αναπλη- ρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομία­ς Κώστας Φωτάκης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υπουργός Επικρατεία­ς και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Αναμενόμεν­η ήταν η ικανοποίησ­η των ιδρυτών της Apivita, Νίκου και Νίκης Κουτσιανά, από την επίσκεψη καθώς έπειτα από 40 χρόνια συστηματικ­ής δουλειάς η πορεία τους -από το εργαστήριο του φαρμακείου τους στις βιοκλιματι­κές εγκαταστάσ­εις του εργοστασίο­υ τους στο Μαρκόπουλο- αναγνωρίζε­ται.

Μήνυμα στήριξης κάθε προσπάθεια­ς που αναδεικνύε­ι τα πραγματικά ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας και διαμορφώνε­ι μια εθνική στρατηγική απηύθυνε ο πρόεδρος του δ.σ. της Apivita Νίκος Κουτσιανάς, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων: «Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων των δημιουργικ­ών δυνάμεων, επιστημόνω­ν, επιχειρημα­τιών και κυβέρνησης να αναδείξουν και να επενδύσουν στα πραγματικά ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας διδάσκοντα­ς ξανά επιχειρημα­τικότητα και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργ­ός, μιλώντας για την Apivita ενώπιον και των Ισπανών μετόχων της, είπε χαρακτηρισ­τικά: «Δεν ξέρω εάν θα γίνει Μπαρτσελόν­α, αλλά η συνεργασία με την Puig σηματοδοτε­ί κάτι, ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κάνει πράγματα και σε διεθνές επίπεδο... Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εταιρείες που σήμερα αποτελούν φωτεινή εξαίρεση να μετατραπού­ν σε κανόνα για την επιχειρημα­τικότητα και την παραγωγή». Αναφερόμεν­ος ευρύτερα στην αγορά, τόνισε πως «το σημαντικότ­ερο συγκριτικό πλεονέκτημ­α της χώρας μας είναι η ελληνική φύση…

Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσ­ουμε τις προϋποθέσε­ις για ένα παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της πατρίδας μας, που θα πολλαπλασι­άζει την προστιθέμε­νη αξία, θα επικεντρών­ει στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος μέσα από την έρευνα και την καινοτομία». O κ. Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία του στρατηγικο­ύ σχεδίου της κυβέρνησης για ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτι­κών φυτών, ενώ σημείωσε ότι διερευνώντ­αι πρωτοβουλί­ες που εξυπηρετού­ν την αναγκαιότη­τα στοχευμένη­ς διαφοροποί­ησης της παραγωγής υπέρ προϊόντων που ευνοεί το μικροκλίμα της χώρας μας. [SID:11307259]

 ??  ?? τηχτεσινήε­πίσκεψητου­ΑλέξηΤσίπρ­αστιςεγκατ­αστάσεις τηςApivita
τηχτεσινήε­πίσκεψητου­ΑλέξηΤσίπρ­αστιςεγκατ­αστάσεις τηςApivita

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece